tisdag 1 mars 2011

Lasagne (LCHF)


Lasagne är en helig rätt här hemma. Och när jag skriver helig, så menar jag verkligen helig. Det är nämligen min mans absoluta favoriträtt. Han bara älskar Lasagne, så jag kan villigt erkänna att jag var lite nervös när jag bestämde mig för att göra en Lasagne, som passade in i våra nya kost, ja Ni vet en LCHF Lasagne. Kändes som eldprovet. Med det gick vägen! Fullt ut!

Maken satt nöjt kvar vid matbordet, mumsade i sig både två och tre portioner. Han tyckte den var riktig god! Och barnen, ja de reflekterade inte ens över att Lasagnen saknade just det viktigaste, ja Ni vet lasagneplattorna;-)


Ingredienser (2 vuxna+2 barn+2 matlådor)
500 g köttfärs
1 röd lök
5 dl färdig tomatsås med vitlök (max 5 gr kolhydrater/100 gram)
2 dl creme fraiche
1 dl creme bonjour vitlök
4-6 st klyftor vitlök (mängden beror på hur mycket vitlök du gillar i maten)
2 msk olivolja
2 msk smör
1-2 tsk sambal oelek
1-2 buljontärningar
Svartpeppar
chilipulver
2 st zucchini
100 g ost (gärna med lite smak)

Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Finhacka vitlöken och rödlöken. Bryn köttfärsen i en panna med smör. Bryn den hackade rödlöken och vitlöken i lite olivolja. Blanda samman. Häll i den färdiga tomatsåsen (spara ca 1,5 dl) & sambal oeleken över köttfärsen. Rör om. Smula över buljongtärningen. Låt koka upp. Tillsätt creme fraichen och creme bonjouren. Koka upp. Smaka av med chilipulver och svartpeppar (tillsätt ev en buljongtärning till). Låt allt småputtra på spisen 7-8 minuter. 

Riv osten. Skölj zucchini och skär den på längden, med hjälp av osthyveln. Ta fram en lämplig djupare ugnsform, häll i ett par-tre msk av tomatsåsen. Sprid ut med hjälp av en sked. Lägg på ett lager med zucchini-skivor (se bild til höger, vill Du se bilden i större format, klicka på den). Varva sedan zucchini-skivorna med köttfärsröran. När Du kommer till sista lagret av zucchini-skivor, avsluta då sista lagret med resten av tomatsåsen. Strö över den rivna osten. Låt Lasagnen gotta sig i ugnen sa 20-25 minuter, eller tills det att den har fått en fin färg. Servera!

Tips: Lasagne är utmärkt på ett buffébord, då man har många gäster! Inför vår nästa fest kommer den här att serveras, på ett buffébord fyllt med massor av andra läckerheter som salami, lufttorkad skinka, soltorkade tomater, oliver, färsk parmesan, fyllda champinjoner, rostad sparris , gratinerade körsbärstomater och annat smått & gott!  En perfekt LCHF-buffé att bjuda på, och det bästa av allt är att våra gäster förmodligen inte ens kommer reflektera över det;-)





Ps. Letar Du efter ett recept på Lasagne som inte är LCHF, kika HÄR! ;-)