onsdag 20 oktober 2010

Spök-kakor


Halloween temat kommer fortsätta här inne. Näst på tur är de här jätte söta spök-kakorna! Jätte goda, samtidigt som de är dekorativa, en kombination som jag gillar! Har valt att inte sätta ut hur många kakor det blir av en sats deg, eftersom det hela beror på hur stort måttet ni använder är.

Ingredienser
4 dl vetemjöl special
200 g rumsvarmt smör (äkta)
½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula

Glasyr
5 dl florsocker
1 msk flytande margarin
1-2 msk vatten
ett par droppar svart karamellfärg


Gör så här: Skär ner smöret i mindre bitar. Lägg ner alla ingredienserna i en assistent (eller i en hög på bakbordet och arbeta manuellt). Arbeta degen väl. Göra 3-4 platta mördegspaket av degen, lägg i plastpåsar. Låt vila kallt i kylskåpet minst 1,5 timme, gärna 2 timmar.

Arbeta med ett mörderspaket i taget (låt de andra ligga kvar i kylskåpet). Kavla ut degen med en kavel (mjölad), till cirka 3 mm tjocklek. Ta ut kakorna med ett spökmått (HÄR och HÄR finns bla söta spökmått, om du inte ha några hemma). Lägg dem på en bakpappersklädd plåt (eller teflonplåt). Ställ plåten i kylskåpet ca 30 minuter (om degen är för varm när du sätter in den i ugnen, tappar kakorna gärna formen inne i ugnen). Sätt ugnen på 225 grader.

Grädda mitt i ugnen cirka 8 minuter. Blanda under tiden samman florsocker, flytande margarin och vatten till en slät smet. Lägg 1/5 av glasyren i en annan skål, och färga med svart karamellfärg (till ögonen).  Låt kakorna kallna på plåten. Garnera kakorna med först den vita glasyren (jag använder mig av slickepott). Låt stelna. Spritsa sedan på de svarta ögonen. Låt stelna. Och slutligen spritsar du på en liten vit prick på varje öga.

Tips: Samma recept ovan kan användas till alla typer av Halloweenkakor eller andra kakor om du exempelvis ska ha barnkalas, baby shower, dop och så vidare. Köp bara hem den önskade kakformen/pepparkaksformen och önskad kulör av hushållsfärgen/livsmedelsfärg.

Man kan skapa de mest fantastiska mördegskakorna i form av borrar, olika verktyg, cup cakes, karameller,   fladdermösslastbilar, traktor, ödlor  söta bebisarmotorcyklar, dödskallar, hello kitty,  barnvagnar, prinsesskronor (den här gjorde vi för några år sedan till ett barnkalas, sprayade dem med ätbar guldfärg, och sedan spritsade Lilla J´s namn på dem med choklad)  eller varför inte göra kakor i form av en högklackad sko och använd dem som bordcplacering till nästa tjejfest! Är bara din egen fantasi som sätter begränsningarna;-)