tisdag 22 februari 2011

Rostad Sparris med Hollandaise



Bara älskar att man nu åter igen kan hitta färsk Sparris i butikerna! En riktig vårfröjd! De här godingarna njöt vi häromkvällen av, till dem hade vi en underbar Hollandaise. Så enkelt, men ack så gott! Visst är det ofta så, att det enkla, även är det goda?!

Det kommer serveras en hel del sparris i vårt hem de kommande månaderna. Man får passa på, nu när säsongen börjar närma sig med stora steg och priset (fortsatt är de lite dyra någon månad till)  på ljuvligheterna sjunker;-)

Om någon funderar huruvida sparrisen passar  med LCHF, så går det utmärkt, då de innehåller mer proteiner än kolhydrater (100 gram sparris innehåller 2,2 gram kolhydrater). Så köp hem massor av sparris nu och njut! :-)

Ingredienser (2 vuxna+2 barn)
2 buntar med sparris
3-4 msk rapsolja (eller olivolja)
1-2 tsk balsamvinäger
Ett par nypor med mineralsalt
Peppar

Hollandaisesås
150 gram smält smör
3 äggulor
2 matskedar vatten
2-3 teskedar citronsaft
salt

Citronskivor till garnering

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Börja med att göra såsen. Smält smöret i en kastrull och ställ det sedan åt sidan. Koka upp vatten i en lite större kastrull (används till vattenbad). Vispa äggulorna kraftigt, tillsammans med 2 msk vatten i en bunke (rostfri).  Ställ bunken i vattenbad (över den stora kastrulen med kokande vatten). Vispa äggblandningen hela tiden kraftigt (använd med fördel en ballongvisp) tills det att den har tjocknar. Tag bort bunken från vattenbadet. Häll i det smälta smöret, börja med några msk och fortsätt sedan med  LITE i taget (häller Du i för mycket i taget, skär sig gärna såsen, så ha inte bråttom!), under fortsatt kraftig vispning. Blanda ner citronsaften. Smaka av med salt. 

Tvätta sparrisen under rinnande kallt vatten. Känn efter så att Du får bort ev grus. Klappa dem torra med en ren kökshandduk. Sprid ut sparraisen på en ugnsplåt. Blanda ihop oljan och balsamvinäger i ett glas. Ringla över blandning på sparrisen. Salta & peppra. Grädda/rosta i ugnen ca 8-10 minuter (tills att de är mjuka men inte blöta). Ta ut. Servera den rostade sparrisen direkt med Hollandaisesåsen, garnera med lite citronskivor (som Du sen pressar över sparrisen, super gott!).

Tips! Sparrisen är även ljuvlig att äta kokt, med skirat smör och färsk hyvlad parmesan på. Vill Du göra det hela till en hel rätt, serverade den då med en god kokt skinka. Passar utmärkt på både Buffébord och som förrätt.