fredag 18 februari 2011

Saftig fläskfilé med gratinerade körsbärstomater på kvist



Ännu en vecka har gått! Är det bara jag som tycker att veckorna numera bara springer förbi?! Veckan hinner precis börja och vips så var det helg igen :-)

Den här helgen går i en teateranda. Idag på eftermiddagen var jag iväg med lilla J och såg en helt underbar barnföreställning. Vi fick oss många härliga skratt!  Både imorgon och på söndag är det två nya föreställningar, som vi har köpt biljetter till. Kan bara åter påpeka hur kul jag faktiskt tycker att det är, med att Staden vi bor i, satsar så mycket på det kulturella livet för våra små. Bio i all ära, men det går inte att jämföra med den upplevelsen som barnen får, av en välregisserad teaterföreställning, anpassad efter deras ålder.

Idag blev det en tidig fredags-mys-middag. Var någon här hemma som började passera bäst-före-dags, redan innan klockan hann slå 18.00. Så det var med nöd & neppe som fläskfilén hann bli klar. Som tur är gjorde jag en rejäl sats med Bearnaise tidigare i veckan, annars hade det varit kört. Och så klart är allt enligt LCHF tänket, men det behöver jag inte nämna längre vá?! ;-)

Ingredienser (2 vuxna+2barn+2 matlådor)
800 gram fläskfilé
2 msk grillkrydda (kolla kolla så att den inte inehåller socker eller glutamat)
2-3 msk smör

5-6 kvistar med körsbärstomater eller plommontomater
2-3 msk olja (går bra med både olivolja & rapsolja)
ett par nypor med flingsalt

Bearnaise
300 gram smält smör
2 äggulor
1 par msk finhackad lök
1 dl vitt vin
2 msk vitvinsvinäger
1 krm dragon
1 krm persilja
salt och peppar


Så här gör du fläskfilén: Sätt ugnen på 125°. Börja med Bearnaisen om Du föredrar den kall. Hacka löken fint. Häll vitt vin, vinäger, lök och kryddorna i en såskastrull. Låt blandningen koka upp . Låt sjuda tills det är ungefär ca 2 msk kvar. Sila blandningen . Låt svalna. Vispa ned äggulorna, en i taget. Vispa kraftigt, tills det att såsen har tjocknat. Ställ tillbaka kastrullen på eftervärmen, vispa sedan försiktigt ned smöret. Lite i början och sedan kan man öka på takten. Börjar såsen skära sig kan man ha i mera vätska eller vispad äggula. Låt såsen kallna, (om Du föredrar den kall).

Putsa fläskfilén. Bryn filén runt om i smör, i en stekpannan. Krydda. Flytta över filén till en ugnssäker form och stick in en köttermometer i köttet. Stek i ugnen till 65°, tar ca 20 minuter. Rulla in den i aluminiumfolie, låt den vila ca 10 minuter. Höj ugnens temperatur till 225 grader.

Skölj under tiden tomaterna på kvist (låt kvisten vara kvar). Lägg dem i en ugnsform. Ringla över olja. Strö över lite flingsalt. Ställ in i ugnen och gratinera tills det att tometens skal precis börjar spricka, ca 6-8 minuter. Skär upp fläskfilén i tunna skivor. Lägg upp på en tallrik, lägg dit en kvist med tomater och till sist en stor klick Bearnaise. Servera!

--------

Nu fortsätter fredagsmyset. Tillsammans med min man. Vi ska dela på en flaska vin, prata, mysa och senare ikväll väntar en står skål med räkor, som vi ska doppa i Aioli.

Trevlig helg!