onsdag 1 september 2010

Lasagne


Vi är lite periodare här hemma när det gäller mat. I omgångar kan vi laga något jätte ofta, för att sedan inte laga rätten alls på månader. Lasagne är just en sådan rätt. Min makes favoriträtt. I lördags bestämde vi oss för att göra den igen, för första gången i år! Så gott på lördagkvällen tillsammans med ett glas rödvin!

Ingredienser
500 g köttfärs
1 röd lök
1 stor burk dolmio classic (eller annan färdigkryddad tomatsås/pastasås)
1/2 dl chilisås
2 dl creme fraiche
2 dl creme bonjour vitlök
4-6 st klyftor vitlök (mängden beror på hur mycket vitlök du gillar i maten)
2 msk olivolja
2 msk smör
1-2 buljontärningar
Svartpeppar
chilipulver

100 g ost (gärna med lite smak)
10 st lasagneplattor

Ostsås:
7 dl mjölk
75 g smör
4 dl ost, riven (gärna med smak)
5 msk vetemjöl
1 krm muskotnöt, malen
1 krm peppar
1/2 buljontärning

Gör så här: Finhacka vitlöken och rödlöken. Bryn köttfärsen i en panna med smör. Bryn den hackade rödlöken och vitlöken i lite olivolja. Blanda samman. Häll burken med dolmio-såsen och tomatpuren över köttfärsen. Rör om. Smula över buljongtärningen. Låt koka upp. Tillsätt creme fraichen och creme bonjouren. Koka upp. Smaka av med chilipulver och svartpeppar (tillsätt ev en buljongtärning till). Låt allt småputtra på spisen 15-20 minuter medan du gör ostsåsen. Sätt ugnen på 225 grader.
 
Riv osten med ett rivjärn, fint. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Vispa ner mjölet. Rör ordentligt så att mjölet löser sig i smöret. Späd på med mjölken. Smula över 1/2 buljontärning. Tillsätt svartpeppar och muskoten. Låt koka upp och tjockna (ca 2-3 min). Ta av kastrullen från spisen. Blanda ner  den rivna osten. Rör om tills all ost har smält.

Ta fram en något djupare ugnsform. Lägg ca 0.5 dl av ostsåsen i botten och lägg på ett lager plattor. Lägg på köttfärs så att plattorna täcks. Lägg på lite ostsås (ringla bara ett par msk över). Ett nytt lager med plattor. Lägg på köttfärs så att plattorna täcks. Lägg på lite ostsås. Fortsätt varva tills endast det återstår ca 4-5 cm upp till kanten på formen. Avsluta då med ett sista lager ostsås och strö över riven ost. Sätt in i ugnen och grädda i 30-40 minuter (tiden varierar beroende på vilka lasagneplattor du har, följ tidangivelsen på paketet).

GI-vänligt: Byt ut lasagneplattorna mot skivad aburgine (stek dem före du lägger dem i formen), Dolmio Classico mot krossad tomat på burk och chilisåsen mot tomatpuré.

Tips: Super smart rätt att ha på ett buffébord! 4-dubbla receptet ovan och gör den i en långpanna, räcker till 12-13 personer. Lasagne funkar utmärkt som storkok. Köp aluminiumformar som du gör dem i och frys in dem ogräddade.