tisdag 17 augusti 2010

FestbufféJag har en barndomsvän, som fyller år på Torsdag, hela härliga 35 år fyller hon! Grattis i förskott Annika!

Hon eftersökte häromdagen efter lite mat-tips, dvs vad hon skulle kunna servera för mat på den kommande festen, med ledorden enkelt och smidigt. Så det här inlägget är tillägnat henne,  men såklart även lite till dig;-)

När man har avslappnade tillställningar av alla de slag, där gästantalet stiger över 10 personer, brukar jag föredra att servera en buffé. Av två olika anledningar. Det är betydligt lättare att planera varm/kyl-hållningen av maten med en buffé, när antalet gäster stiger över 10 (då med beaktining att vi talar om ett vanligt privat kök, dvs inget restaurangkök som har helt andra resurser).

Det andra är att det är jätte svårt att ta hänsyn till alla allergier, smaker och tycken när gästantalet blir för många. Finns alltid någon som inte äter kolhydrater, någon vegetarian, någon fskaljdjursallergiker, någon laktos etcetera etcetera. Ur den synvinkeln är en buffé helt klart att föredra, gästerna kan själva plocka åt sig av det som de gillar och kan äta av.

Så mitt förslag till dig Annika är att du ska servera en buffé. Kör en kall buffé, då kan du i godan ro förbereda det mesta dagen innan och behöver inte stressa själva festdagen :-)

Bufféförslag
Helstekt fläskfilé, skivad 
Lufttorkad skinka, typ Parma, Proscetto, Serrano eller liknande 
Italiensk salami, lövtunna skivor    
Marinerad pasta, gärna flerfärgad
Kokta ägg, i klyftor
Osttärningar, av typ Grevé
Ruccola
Körsbärstomater
Paprika
Röd lök
Gurka
Oliver
Soltorkade tomater
Solroskärnor
Vattenmelon,
Ananas
Vindruvor

Dressing, antingen köper du färdig eller så gör du den här eller någon annan liknande.

Servera med nybakat bröd/köpt bröd, smör och ost eller också byter du ut det här mot Grissini, antingen bakar du dem själv eller köper färdiga i närmaste butik. 

En enkel buffé som inte kräver så många timmar alls i köket. Det mesta köper man färdig i närmaste butik. Det enda som behöver lite förberedelser är pastan, fläskfilén (se instruktioner nedan) och ev brödet om du väljer att baka själv. Grönsakerna fixar du med ett par tre timmar innan festen går av stapeln  :-)

Så här gör du fläskfilén: Sätt ugnen på 125°. Putsa fläskfilén. Bryn filén runt om i smör, i en stekpannan. Salta & peppra. Flytta över filén till en ugnssäker form och stick in en köttermometer i köttet. Stek i ugnen till 65°, tar ca 20 minuter. Rulla in den i aluminiumfolie, låt svalna. Förvara kallt fram till servering.

Vill du ha mer smak på fläskfilén lägger du den i en marinad dagen innan.

Lycka till med festen!