tisdag 17 augusti 2010

Nanbröd


Nanbröd är gott! Älskar att doppa brädet i olika såser! Är lite tidskrävande att göra, men väl värt mödan, så passa på att göra en större sats när du ändå gör dem. De funkar utmärkt att frysa in dem!

Ingredienser (ca 6 st)
7 dl vetemjöl
1 tsk salt
0,25 paket jäst (eller 1 tsk torrjäst)
1,5 dl mild lättyoghurt
1,5 dl vatten

Gör så här:  Smula ner jästen i en bakskål (använder du torrjäst, följ anvisningarna på paketet).  Ta fram en kastrull. Häll i vattnet och youghurten, värm till 37 grader.  Häll över jästen, rör tills jästen har löst up sig. Blanda ner alla torra ingredienser. Arbeta ihop till en smidig deg. Täck skålen med en bakduk. Låt jäsa minst 4-5 timmar på en sval plats.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta den väl. Lägg tillbaka den i skålen, täck över med bakduk och låt jäsa ytterligare 2 timmar.

Sätt ugnen på 250 grader. Tag fram en plåt, lägg på ett bakplåtspapper. Ta upp degen, arbeta den smidig. Dela upp degen i 6 lika stora bitar. Platta ut dem med handflatan till en oval rundel, ca 1-2 cm tjock. Lägg dem på plåten. Pensla med vatten. Grädda ca 10 min i mitten av ugnen. Servera direkt eller lägg dem i en påse och servera dem dagen efter (inte alls goda att spara längre än så i skafferiet).