måndag 16 augusti 2010

Solrosbröd med havssalt



Jag älskar att bjuda på nybakat bröd när vi har gäster hemma. Så i helgen när vi hade besök, provade jag på ett nytt recept på ett bröd bakat med dinkelmjöl och solroskärnor. Blev jätte gott!

Ingredienser (2 bröd)
50 g jäst
5 dl vatten
½ dl rapsolja
1 ½ dl solrosfrön
1 tsk havssalt/flingsalt
1 msk honung
6 dl dinkelmjöl, fullkorn
6 dl vetemjöl, fullkorn

Pensling
Olivolja
Havsalt/flingsalt

Gör så här: Värm vattnet till 37 grader. Smula jästen, och lös upp det i vattnet. Tillsätt olja, solrosfrön, salt, och honung, rör om. Jobba in dinkelmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl, (den ska vara ganska så lös i konsistensen). Strö lite mjöl över och täck skålen med en bakduk. Låt jäsa 30 minuter.

Smörj två brödformar med antingen olja eller smör. Sätt ugnen på 200 grader. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig (tillsätt ev lite mer mjöl om degen är alldeles för kladdig). Dela den i två lika stora delar. Kavla ut till plattor och rulla ihop till en stor "cigarr" (brödet blir högra och luftigare). Lägg bröden i de smorda brödformar, låt skarven ligga neråt. Täck brödformarna med en bakduk och låt jäsa i ytterligare 30 minuter. 

Pensla med olivolja och strö över havssalt/flingsalt. Grädda i ugnen ca 35-40 minuter