torsdag 22 juli 2010

GrissiniNästkommande helg har vi bjudit in ett 30-tal gäster till en sommarfest. Till den har jag provbaka Grissinis ett antal gånger, för att hitta det där ultimata receptet, så att de bli så där perfekt spröda och goda. Det krävdes en del försök, men det var väl värt mödan! Receptet nedan är anpassat för ca 40 st.

Ingredienser
7,4 dl vetemjöl
2,5 msk olivolja
1 äggvita
0,5 tsk socker
30 gr jäst (3/5 av ett jästpaket på 50 gr)
3,1 dl vatten
1,2 tsk salt

mjölk till pensling

Smaksättning
vallmofrö
sesamfrö
parmesanost
havssalt
örtkryddor

Gör så här: Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37°C (fingervarmt). Tillsätt olja, salt, strösocker, äggvita och smaksättning (2 - 3 msk). Häll spadet i bunken, rör om tills jästen smält. Tillsätt merparten av mjölet. Arbeta degen ordentligt, tillsätt mer mjöl tills degen är fast och lätt att handskas med. Strö över mjöl, låt jäsa under duk 45 minuter. Sätt ugnen på 200°C.

Ta ut degen på mjölat bord och knåda ihop. Forma längder, dela i portionsbitar. Rulla ut varje bit till en lång stång. Lägg på bakplåtspapper på en plåt. Låt jäsa under duk 20 minuter. Pensla pinnarna med mjölk. Strö ev smaksättning. Grädda ca 30 minuter, tills de fått fin färg. Låt svalna på galler. Förvara dem i en luftsluten burk tills de ska användas.