onsdag 16 november 2011

Pepparkakor med en touch av Ceder
Nu börjar det dofta jul här hemma! Igår kväll bakade jag & barnen pepparkakor och sjöng julsånger i ett par timmar. Ett riktigt trevlig nöje på en tisdag. Och bara så där, som genom ett trollslag, började julkänslan att infinna sig hemma hos oss. 11 dagar före första advent. Inte en dag försent;-)

I år provade jag ett nytt recept, som jag snubblade över. Pepparkakor med en touch av ceder. Gudomliga! Vår nya favorit! De hade med fördel kunnat kavlas ut till lövtunna, men mina assistenter vid bakbordet hade inte riktigt samma åsikt som sin mamma;-)

Ingredienser
3 dl socker
1,5 dl ljus sirap
175 gram smör
4 tsk kanel
2,5 tsk ingefära
2 tsk kardemumma
2 krm kryddnejlika
7,5 ml cederoolja (citronolja)
1,5 dl vispgrädde
1 msk bikarbonat
12,5 dl vetemjöl


Gör så här: Dag 1: Ta fram en kastrull, häll i sockret, sirapen, smör och kryddor. Hetta upp under omrörning, tills det att Du har fått en fin jämn smet. Fortsätt sedan att röra ner cederoljan och grädden. Låt svalna till ca 45 grader. Rör ner bikarbonaten och större delen av mjölet. Arbetar ihop. Lägg degen i plastfolie och låt vila i kylskåpet till nästa dag.

Dag2: Ta fram degen någon timme innan bakningen, så att den fåt mjukna till sig lite i rumstemperatur. Sätt ugnen på 175 grader. Arbeta degen smidig på ett mjölat bakbord. Kavla ut degen tunnt. Använd olika/samma pepparkaksformar för att ta ut kakorna. Lägg på en bakplåt. Grädda 4-7 minuter (beroende på storlek & tjocklek), låt pepparkakorna svalna på plåten.

Ps. Letar Du efter recept på en pepparkaksdeg till pepparkakshus och/eller recept på den finaste kristyr, som hårdnar så där perfekt utan att tappa formen?! Kika in HÄR!