lördag 19 november 2011

Underbar Chokladpralin till julen!Provbakade inför julen har kommit igång. Häromkvällen pysslade jag med att göra härliga chokladpraliner, som dessutom är LCHF-vänliga (bortse från dekoreringen). Gjorde min härliga Chokladmousse som fyllning, blev perfekt balans mellan den mäktiga chokladsmaken och den lena grädden:-)

De här kommer bli min egen favorit till julen. Inte bara för att de innehåller färre kolhydrater, utan för att de var riktigt goda. Man kan ju variera fyllningen i det oändliga och det bästa kanske är att det räcker med en varje dag, iställer för de där fem som gärna annars slinker ner dagligen under julledigheten;-)


Ingredienser
100 gram Lindt Excellence 85% (kan bytas ut mot mindre mörk choklad)

Fyllning/chokladmousse
100 gram Lindt Excellense 70%
1 dl grädde
2 tsk vaniljpulver
1/2 ägggula

Förslag på smaksättning av fyllningen:
4-5 msk torkade blåbär
4-5 msk torkade lingon
4-5 msk pressad apelsin
3-4 msk likör, ex Baileys eller liknande (rekommenderas inte om Du vill ha färre kolhydrater)
4-5 droppar pepparmintsolja
25 gram saffran

Garnering
Vispad grädde
Silverkulor (rekommenderas inte om Du vill ha färre kolhydrater)
Riven mörk choklad

Gör så här: Börja med att göra fyllningen/chokladmoussen. Hacka chokladen.  Smält chokladen i ett vattenbad. Vispa under tiden upp äggulan i en vispskål. Låt chokladen svalna något. Rör därefter lite smält choklad i taget, ner i äggulorna. Rör om tills du har en jämn, fin & glansig smet. Vispa grädden i en annan skål. Rör ner vaniljpulvret och ev smaksättning. Vänd ner den i chokladsmeten. Täck vispskålen med lite plastfolie, ställ in i kylskåpet. Låt den stå där inne minst ett par timmar, gärna mer.

Ta fram silikonformar eller ex ischokladformar. Hacka chokladen. Smält den i ett vattenbad. Pensla (använd med fördel en silikonpensel) insidan av formarna. Låt chokladen stelna. Pensla igen. Upprepa proceduren 4-5 gånger, tills det att Du har fått ett fint "chokladskal". Låt dem stelna ordentligt.

Ta fram en spritspåse och fyll med fyllningen. Spritsa en liten klick fyllning i varje chokladform.. Ställ in i kylskåpet fram till servering. Strax innan de ska servas vispar du grädden till garneringen. Spritsar en liten top grädde på varje och garnerar med antingen silverkulor (inget LCHF-alternativ) eller lite finriven mörkchoklad eller liknande. Njut!

Överkurs: Det här steget är överkurs för de som vill, dvs det går lika bra att välja den enkla vägen ovan. För att få en blank och fin yta på pralinerna, samt för att de ska släppa formarna lättare måste chokladen tempereras. Temperering görs lättast i mikrovågsugnen. Börja med att smälta chokladen, ca 10 sekunder i taget, tills chokladen kommer upp i 44-50°C. Därefter ska chokladen kylas ned till under 29°C, för att sedan värmas upp igen till 31-32°C. Går temperaturen högre än så vid andra värmningen måste man sänka den till under 29°C igen, för att sedan hoppas att man lyckas bättre andra gången.

Efter att chokladen är tempererad är det bara pensla formarna invändigt med choklad, som ovan.

Tips: Vill Du inte spritsa dem med grädden, fyll då chokladformarna till bredden med fyllning. Dra av med en lite slickepott och pensla sedan "ett lock" av den smälta chokladen på.

Gör man de här pralinerna lite större, fungerar de perfekt som en härlig dessert!