tisdag 10 augusti 2010

Fluffiga ChokladbollarMina barn älskar chokladbollar! Enligt dem är det de bästa lördagsmyset. Själv tycker jag att de är "tunga", så idag när jag fick ett tips om lite fluffigare chokladbollar var jag bara tvungen att prova receptet. De blev riktigt goda, farligt goda!

Ingredienser (ca 25 st pingisbollstora)
200 gr äkta smör
1,5 dl grädde
3 dl socker
1 dl riven kokos
2 msk vaniljsocker
7 msk kako av hög kvalité
3 msk starkt kaffe
2 nypor salt
10 dl havregryn (fiber)

Riven kokos
Chokladströssel

Gör så här: Ta fram smöret ett par timmar innan bakning, så att det hinner bli rumsvarmt. Ta fram en skål, lägg i smöret, vispa det kraftigt med elvispen. Blanda ner grädden, vispa kraftigt så att grädden och smöret blir en fluffig massa. Tillsätt sockret. Vispa. Tillsätt kokosen, kakaon, salt och vaniljsockret. Vispa så att allt blandar sig väl. Blanda i havregrynen, vispa med elvispen tills det att allt har blandat sig. Avsluta med att hälla över kaffet, blanda väl.

Häll upp en skål med riven kokos och en med chokladströssel. Rulla pingisstora bollar av smeten med händerna, rulla dem sedan i kokosen/chokladströsslet. Ställ på en tallrik. När du har rullat klart alla chokladbollarna, ställ in dem i kylskåpet så att de får kallna ett par timmar innan servering.

Tips: Man kan rulla bollarna i stort sett vad som helst. Ta färgglatt strössel till barnkalaset, orangefärgat till Halloweenfesten och varför inte prova med lakritsströssel för att få en spännande smakupplevelse till fredagsmyset! Chokladbollar går utmärkt att frysa, så passa på att göra en stor sats när du ändå gör dem.