torsdag 27 januari 2011

Krämig chokladtårta (LCHF)


Blev ännu en mixad dag här hemma. J vaknade med feber. Så jag passade på att slänga ihop en tårta till morgondagens firande. Hittade  häromdagen ett härligt recept på en krämig chokladtårta, som passade in i LCHF tänket. Är första gången jag gör den, så det ska bli spännande att se slutresultatet. Men kan så här långt konstatera att själva smeten var gudomlig. Ja helt sagolikt god, så förhoppningarna är höga;-)

Hur många kolhydrater innehåller tårtan då, tänker säkert många? På tok för många om man äter en hel tårta (6 gr i grädden, 7 gr i creme fraichen, 50 gr i chokladen , dvs totalt 63 gr). Enligt receptet så blir det 10 portioner, dvs varje portion skulle då innehålla ca 6,3 gram kolhydrater + ev kolhydrater om man exempelvis vill servera den med hallon  (4,4 gr kolhydrater/100gr). Vill man gå ner i vikt med LCHF är det rekommenderat att inte äta över 20 gr kolhydrater per dag.

Eftersom tårta ska stå minst 10 timmar i kylen (gärna längre), så uppdaterar jag med en "riktigt" bild imorgon, efter att tårtan är dekorerad. 

Ingredienser (10 bitar)
250 gr mörkchoklad, minst 70% (jag hade Lindt Excellence Intense Blueberry)
4 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
1 tsk vaniljpulver (kan uteslutas eller ersättas med en vaniljstång)

Till dekoration
Hallon & blåbär
Grädde

Gör så här: Klä en springform invändigt med plastfolie (23 cm). Hacka chokladen i små bitar. Koka upp 2 dl av vispgrädden, ta sedan bort kastrullen från plattan. Tillsätt chokladen i grädden. Rör om tills det att all chokladen har smält och krämen är blank och slät. Låt svalna (ljummen). Vispa resten av grädden i en bunke. Blanda ner vaniljpulvret (kan uteslutas). När grädden är gårt vispad häller du i creme fraichen. Vispa samman allt till en lagom tjock konsitens (tänk konsitensen av en vispad vaniljvisp). Vänd ner chokladkrämen i gräddsmeten, under omrörning. Blanda väl tills det att smeten/krämen är slät. , rör till slät konsistens. Bred ut smeten i bakformen. Ska den lätt så att inga luftfickor finns kvar i botten. Täck tårtan med plastfolie och ställ in i kylen i minst 10 timmar (gärna längre).

Lossa tårtan från formen. Stjälp upp den på ett serveringsfat/tårtfat. Ta bort platsfolien. Dekorera med exempelvis färska hallon och blåbär.

Tips: Jag valde en choklad med blåbärssmak, här kan man givetvis variera tårtans smak efter tycke och smak. Finns numera fantastiskt många olika goda sorter av mörk choklad :-)

Återkommer senare ikväll med recept på dagens middag:-)