torsdag 27 januari 2011

Stekt falukorv & Broccoligratäng (LCHF)Så var även den här dagen snart slut. Vi har precis avslutat dagens middag, stekt falukorv med broccoligratäng. Från början var det planerat att vi skulle äta blomkålspuré till. Är super gott, betydligt godare än potatismos! Men efter en titt i kylskåpet insåg jag att söndagens köpta blomkål, hade valt att flytta upp till blomkålshimmelen, istället för att hamna i våra magar;-)

Som tur är har vi alltid broccoli i frysen, så det fick bli en broccoligratäng istället. Men minst lika gott blev det för de! Överraskande gott helt enkelt till falukorven. Till det hela hade jag gjort en dijon-dressing på grekisk youghurt. Var som pricken över i:et.

Om Ni äter efter LCHF, tänk på att kolla näringsinnehållet i falukorven innan köp. Kolhydratmängderna skiljer sig avsevärt mellan de olika korvarna. Den vi köpte hade 5 gr/kolhydrater/100 gr. Medan den min man brukar köpa (bara han som köper hem falukorv) innehöll 27 gr kolhydrater/100 gr.

Ingredienser (2 vuxna+2 barn+2 matlådor)
800 gr falukorv
1 kg fryst broccoli

Ostsås
3 dl vispgrädde
100 gr färskost
1 buljontärning
2,5 dl riven ost

Dijon-dressing
1,5 dl grekisk yoghurt
1 liten msk dijon (fransk senap)

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Riv ost om du inte har köt en färdig riven variant. Koka broccolin 5 minuter. Koka under tiden upp 3 dl vispgrädde med färskost. Smula ner buljontärningen. Efter ett par tre minuter, tillsätt den rivna osten (spara 0,5 dl). Häll av broccolin i ett durkslag. Häll över i en gratängform. Häll över ostsåsen. Strö över resten av den rivna osten. Gratinera i ugnen ca 15-20 minuter eller tills det att gratängen fått en fin färg.

Medan gratängen gottar sig i ugnen skivar du falukorven. Stek den på medelvärme ca 1,5 min/sida. Blanda ihop den grekiska yoghurten och dijonssenapen i en liten skål. Låt den dra sig ett par minuter i kylskåpet. Ta ut gratängen och servera!
--------

Har Ni märkt att man i stort sett äter samma mat som innan, även med LCHF? Enda skillnaden är att man har plockat bort de där onödiga kolhydraterna i form av potatis/pasta/ris/matvete/bulgur etcetera. Och vet Ni, man saknar dem inte ens! För visst är det så att de här onödiga kolhydraterna i sig egentligen inte är så goda, utan att det är såsen som ger dem smaken;-)

Dags att ta tag i disken och sen fixa med lite papperarbete. Håller tummarna för att morgondagen kan bli normal, dvs att J inte har någon feber...