onsdag 26 januari 2011

Ostfyllda köttfärsbiffar med svamraguVilken dag, vilken dag. J var feberfri hela dagen, men var på ett mindre bra humör. Var riktigt skönt att rymma till kontoret på eftermiddagen. Stannade kvar där en bra stund in på kvällen (med en kort paus för att vaka över en sovande J, när maken körde H till kvällens aktivitet).

Dagens LCHF middag var min makes berömda ostfyllda köttfärsbiffar! Helt gudomliga! Till dem gjorde jag en svampragu. En bra kombination av smaker, som gifter sig bra i munnen. Ska inte bli så långrandig, känner att sömnen kallar på mig. Till morgonen är vardagen tillbaka till det normala, dvs imorgon får J åter gå till dagis.

Ingredienser (2 vuxna+2 barn+2 matlådor)
850 g blandfärs
200 g ost, gärna en smakrik
1-2 ägg
2 dl vispgrädde
1-2 tsk samba oelek
1 tsk grillkrydda
salt och peppar
3-4 msk smör till stekning

Svampragu
1 liter valfri svamp, jag hade champinjoner
1,5 dl grädde
100 g färskost
2-3 msk mjukost på tub
1-2 tsk samba oelek
1/2-1 st grönsaks buljongtärning
1-2 msk smör

Vitkål

Gör så här: Riv vitkålen. Skär osten i tärningar. Häll upp grädden och i en skål. Tillsätt samba oeleken och kryddorna.  Blanda. Blanda ner blandfärsen. Blanda väl. Tillsätt ostkuberna och ägg (ta ett i taget). Rör om ordentligt. Om smeten är för fast, tillsätt ytterligare ett ägg. Låt smeten vila 10 minuter. Skölj, ansa och skiva svampen under tiden.

Forma biffarna. Hetta upp stekpannan. Bryn smöret. Stek sedan biffarna ca 2,5-3 min på varje sida, på relativt hög värme. Låt dem sedan dra till sig på låg värme i en kastrull med lock (med någon klick smör i botten). Lägg under tiden en klick smör i pannan. Bryn champinjonerna. Häll på grädden och färskosten. Låt koka upp ett par tre minuter. Smula över 1/2 nuljontärning och samba oeleken. Lått koka någon minut. Smaka av. Saknas det selta så tillsätt ytterligare en 1/2 buljontärning. Låt ragun koka ytterligare 3-4 minuter under omrörning. Servera sedan biffarna med riven vitkål och svampragun! 

Natti!