torsdag 29 september 2011

Ljuvlig fiskgratäng med en touch av lime



Gjorde en fiskgratäng härom veckan. För första gången om jag ska vara ärlig. Men definitivt inte sista! Blev en helt underbar smakupplevelse, både spännande och lockade definitivt till att vilja äta mer. Moset valde jag att göra på en blandning av potatis & blomkål, kör Du ren LCHF gör Du på bara blomkål.

Ingredienser (4 portioner)
300 gram potatis
500 gram blomkål
1 dl mjölk
1 ägg
Salt & peppar
Muskot

400 gram torskfilé
100 gram purjolök

2 1/2 dl grädde
2 dl creme fraiche
2-3 msk Touch of taste fiskfond
1 lime

100 gram räkor

Gör så här: Skala potatisen. Ansa & skölj blomkålen. Koka potatisen. Tillsätt blomkålen de sista 8-10 minuterna. Sätt ugnen på 180 grader. Koka under tiden upp grädden tillsammans med fiskfonden. Tillsätt creme fraichen (kan bytas ut mot färskost). Låt småputtra tills det att såsen tjocknar. Smaka av. Tillsätt ev lite med fiskfond, för att få en perfekt selta. Pressa limen över såsen. Rör om. Tag av kastrullen från plattan. Skölj & ansa purjolöken, finstrimla.

Mosa den nykokta potatisen & blomkålen med mjölk, ägg, lite muskor och salt & peppar. Spritsa potatisen längs med kanterna på en ugnsform. Varva fisken med den finstrimlade purjolöken i formen. Slå såsen över fisken.  Grädda i ugnen ca 20 minuter. Strö över räkorna precis innan servering.