söndag 11 september 2011

En ljuvligt god LCHF glass!Tänk vad fort helgen går. I ena sekunden är det fredag eftermiddag och i nästa söndag morgon. Vi har haft en underbar helg, som har tillbringats utomhus till större delar. Är ju fortsatt så varmt ute. Rena rama brittsommaren! Underbart!

I fredags så gjorde jag glass. En ljuvligt god hemmagjord vaniljglass. Ni vet så där underbar i smaken, len och gudomlig! Gjorde den i två varianter, en ren vanilj och en ren vanilj med coockie dough, dvs kakdeg! Och vet ni, det bästa av allt är att båda sorterna är LCHF-vänliga;-)

Ni som följer oss på Facebook, fick redan i fredags reda på att receptet kommer, trots att vår officiella premiär ännu inte har gått av stapeln. Men visst vore väl livet tråkigt om man aldrig kan busa till vardagen lite?!

Att få servera glass till barnen, som är helt fri från tillsatser och onödigt socker känns bra. Hela himmlen trillar inte ner, för att de vill ta sig ytterligare en portion;-)

Recept
3 dl vispgrädde
2,5 msk rent vanlijpulver eller 2-3 vaniljstångar
3 äggulor
1,5-3 tsk björksocker (beroende på hur söt du vill ha den)
300 gr färskost, naturell
3 äggvitor

Coockie dough
3 dl mandelmjöl
0,5 tsk björksocker
50 gr smör
1/2 ägg
3 tsk vaniljpulver
2-3 msk riven mörk choklad (80%)

Gör så här: Vispa grädden samt vaniljpulvret i en bunke. Vsipa sedan äggulorna, björksockret (ta lite socker i taget, smaka sedan av, innan du tillsätter mer) och färskosten i en andra. Ta sedan fram en tredje skål och vispa äggvitorna till ett fast skum. Bland försiktigt ner skålen med äggulorna & färskoströran i grädden. Blanda sen ännu försiktigare ner den vispade äggvitan i samma skål.

Om glassens ska serveras inom 4 timmar, häll upp den i stor låg bunke (fryser snabbare då), annars i ex en vanlig GB glasslåda. Ställ in i frysen i 8-9 timmar.

Om du vill lyxa till det hela och tillsätta Coockie dough i LCHF variant, blanda samma alla ingredienserna i en bunke. Jobba degen smidigt. Låt den vila kallt i 10 minuter. Rulla sedan små kulor av degen som du blandar i glassmeten, innan den stoppas i frysen.

Lycka till!

Tips! Den här glassen kan smaksättas i det oändliga. Prova ex tillsätta ett par msk pressad lime eller apelsin, eller varför inte citron för att få en fräsch smak. Eller 1 dl blåbär eller hallon. Bara din egen fantasi sätter stopp för vilka smaker du kan göra :-)