måndag 21 mars 2011

En krämig Zucchinifrittata


Så härligt det känns i kroppen nu, efter en timmes träning! Helt plötsligt känns livet så mycket roligare :-)

Länge har vi funderat på en ersättning till potatisgratängen. Ni vet som man kan servera till en härlig bit kött och en rödvinssås. Men nu har vi hittat den, en krämig Zucchinifrittata. Super gott och definitivt en fullvärdig ersättare för den där kolhydratfyllda potatisgratängen. Den här serverade vi häromdagen, när vi hade gäster.  Åter lyckades vi med att ordna en meny som är enligt LCHF, utan att våra gäster märkte något.

Det är just det som är det bästa med vår nya kost. Man kan leva med den. Fullt ut. Både till vardag & fest. LCHF är inte krångligare, än vad Du själv gör den till :-)

Ingredienser (6-8 portioner)
4 stora zucchinin
salt & peppar
1 gul lök
6 ägg
2, 5 dl riven stark ost (typ västerbotten)
100 gram färskost, vitlök
2-3 msk hackad färsk basilika
Ett par msk olivolja till stekning av zucchinin
Ett par msk smör till stekning av löken

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram en springform eller annan form med löstagbar botten. Klä in formen i lite bakplåtspapper. Spraya formen med lite olja (alt pensla). Eller använd Dig av en gjutjärnspanna som klarar av att vara i ugnen.  

Skölj och skiva zucchinin med hjälp av en osthyvel. Torka av alla zucchiniskivorna med en kökshandduk. Ta fram stekpannan och stek skivorna lätt i ett par tre msk olja, på medelhög värme. Salta & peppra. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i lite smör. Riv osten, om Du inte kör med en färdig riven variant. Skölj och finhacka basilikan. Ta fram en skål. Knäck äggen. Lägg i färskosten. Vispa kraftigt med en elvisp, en kort stund (tills det att allt har blandat sig väl).

Varva de stekta zucchiniskivorna med den stekta löken, i antingen gjutjärnspnanna eller springformen. Häll över äggblandningen. Strö över den finhackade basilikan och den starka osten. Gratinera i ugnen ca 20-25 minuter eller tills det att frittatan är gyllenbrun. Lika god kall som varm!

Tips: Om Du ska ha en stor fest, tre dubbla receptet och gör den i en stor långpanna. Skär sedan upp frittatan i fyrkanter vid servering!
--------

Är Du med och gillar inne på Hjärtats Rums Facebooksida?! De har den här veckan lite härliga utlottningar, bland annat så kommer ett underbart kakfat/våningsfat att lottas ut på fredag. Så gillar Du inte sidan redan, skynda Dig in och gilla, så att även Du får chansen att vinna!

Nu ska jag ta och pusta ut här hemma lite. Eller skulle man kanske plocka fram strykjärnet och försöka sig på det omöjliga, dvs att tömma vår aldrig så sinande strykkorg?! ;-)

Trevlig kväll!