torsdag 12 augusti 2010

Kladdkaka-tårta till barnkalaset!
Vanliga tårtor av olika slag brukar sällan bli en hit på barnkalas. Konstigt nog. Men en kladdkaka går alltid hem, oavsett ålder. Här är två varianter, en för den fotbollstokiga killen som fyller år; En helt vanlig kladkaka som har gräddats i en rund springform och sedan dekorerats med florsocker i ett fotbollsmönster.

Och en för alla typer av barnkalas; Kladdkaka gräddad i en rektangulär ugnsform, som sedan har fått ett härligt lager glasyr och choklad linser (non stop). Så enkelt, men ack så uppskattat!

Ingredienser kladdkaka (till en springform, vill ni göra till den rektangulära, dubbla satsen)
2 ägg
3 dl socker
100 gr smör
1 1/2 dl vetemjöl (gärna fullkorn)
1/" tsk salt
2 msk vaniljsocker
6 msk kakao

Gör så här: Sätt ugnen på 150 grader. Smöra en spingform och bröa den med riven kokos eller ströbröd (fördelen med kokos är att du får fina kanter). Smält smöret. Blanda samma alla ingredienserna väl i en skål. Häll upp smeten i springformen. Grädda i ugnen ca 25 minuter. Låt kallna.

Ingredienser glasyr (räcker till en springform, dubbla satsen om du gör en större kladdkaka)
3/4 dl grädde
1 msk smör
100g blockchoklad (gärna mörk)

Gör så här: Värm upp grädden i en kastrull, bryt ner blockchokladen i grädden. Tillsätt sockret. Koka upp, ta sedan bort kastrullen ifrån värmen. Låt alla ingredienserna smälta samman. Bred glasyren över den avsvalnade kakan. Ställ kallt någon timme.

Tips: Man kan egentligen "pudra" kakan i vilket mönster man vill. Antingen köper du färdiga schabloner på hobbybutiken eller också gör du egna med ett vanligt pappar (ta inspiration från webben, skriv ut en bild som du gillar och klipp ut linjer i bilden, så att de tillsammans visar figuren du har valt. Enklast är det om bilden inte har allt för många detaljer).

Man kan även idag gå till de flesta bagerier och beställa ex ditt barns bild som tårtdekoration. Bred ett tunt lager grädde på kladdkakan och placera sedan tårtdekorationen på grädden. Spritsa grädde runt själva tårtdekorationen. Brukar vara jätte uppskattat!