fredag 11 februari 2011

LCHF Hamburgare



Kvällens fredagsmys är avklarat. Disken borta. Hemmet städat. Barnen sover. Skönt! Bästa stunden på kvällen. Ja Ni vet när det är helt stilla här hemma, när man bara kan njuta och bocka av ännu en dag som lyckad :-)

Ikväll gjorde vi hamburgare här hemma. LCHF hamburgare. Super goda! Att vi inte alltid har gjort dem i den här tappningen, ja det begriper jag inte! Till och med båda barnen ratade bröden och tog salladsblad istället. Till efterrätt mumsade barnen i sig av den goda chokladkladdkaka med kokos-toscatäcke (recept kommer). Kan även erkänna att jag smakade en liten mini kant.

Himmelskt god! Men ack så söt! Nu när man aldrig annars äter sötsaker, så smakar allt sött, så ofantligt mycket sötare än tidigare. Ungefär 3 sekunder efter min lilla smakbit körde magen igång. Blev ännu en gång övertygad om att LCHF är rätt kost för mig;-)

De ostgratinerade champinjonerna hoppade vi ikväll. Fanns helt enkelt ingen plats kvar i magen :-)

Ingredienser (6 personer)
850 g blandfärs
1-2 ägg
2 dl vispgrädde
2 msk fibrex
1 gul lök
1 buljongtäning
1 tsk sambal oelek
1 tsk soja
1 tsk dijon senap
1 tsk grillkrydda
1 skvätt chilipulver
3-4 msk smör till stekning

Isbergsallad eller kruksallad
tomater
röd lök
ost
Hamburgerdressing (max 5 gram kolhydrater/100 gram)
Pickles (max 5 gram kolhydrater/100 gram)

Gör så här: Häll upp grädden och i en skål. Lägg i fibrexen, samba oeleken, sojan, dijonen och kryddorna. Blanda. Låt röran dra sig 5-10 minuter. Hacka under tiden löken. Blanda ner blandfärsen och löken i röran. Blanda väl. Tillsätt ett ägg. Rör om ordentligt. Om smeten är för fast, tillsätt ytterligare ett ägg. Låt smeten vila 10 minuter. Forma hamburgarna med handen. Smält sedan smör i en stekpanna och stek burgarna på medelhög temperatur ca 3 minuter på varje sida.

Medans stekningen pågår. Skölj under tiden salladen och lägg upp på ett fat. Skölj och skiva tomaterna. Skiva löken. Skiva ost. Lägg alltsammans på fatet tillsammans med salladsbladen. Ställ sedan fram fatet med grönsakerna och ett fat med hamburgare på bordet. Låt sedan var och en mixa ihop det man själv vill ha på hamburgaren. Njut & mys!

Vi har hittat både pickles och hamburgerdressing som har 5 gram kolhydrater/100 gram. Ketchupen har vi uteslutit helt. För Er som inte klarar Er utan ketchup, kommer det här ett recept på LCHF ketchup.

Ingredienser LCHF ketchup
500 gr passerade tomater
1 dl vitvinsvinäger
1-2 msk Sukrin
1 tsk mineral salt
1 tsk svartpeppar
1-1,5 krm kanel
1 krm cayennepeppar
1 msk tomatpuré

Gör så här: Ta fram en kastrull. Lägg i alla ingredienserna. Koka upp. Låt sedan röran småputtra i 10-15 minuter. Låt kallna. Häll upp i glasburk (eller flaska). Ketchupen håller sig i ca 10-12 dagar i kylskåpet. glasburk.

Trevlig helg!