onsdag 23 februari 2011

Krispiga LCHF snacks

Ni vet ju hur mycket jag älskar att baka & dona i köket. Sen vi gick över till LCHF-kost har det inte blivit mindre av den varan. Men mindre av härligheter som man vill visa upp;-)

För faktum är den att jag säkerligen har provat ett 20-tal olika recept på bröd, kakor och muffins, men alla hamnar i papperskorgen. De är för sladdriga, dallriga, sunkiga, ja allt som oftast känns det som om man har en svampig disktrasa i munnen (trots alla lovord att det ska vara så gott!). Kanske Ni förstår varför jag inte har lagt upp några av de recepten nu?! ;-)

Men så häromdagen, så började jag spåna. Min man saknar nämligen en sak i vårt nya liv. Chips, ostbågar, snacks. Kanske inte i ordets direkta mening, men han saknar att ibland bara kunna få snaska i sig något gott & krispigt. Ja Ni vet sitta där med en skål framför TV:n och höra/känna hur det krispar i munnen;-)

Som den snälla Fru jag är, så jag satte igång och exprimenterade. Blev några vändor, innan jag lyckades få till det där perfekta recepetet, men tillslut så satt det! Våra helt egna LCHF-snacks! I konsistensen är de som en blandning mellan majskrokar, ostbågar och maräng, fast dubbelt så goda. För JA, jag kan ärligt säga att de är goda! Och inte minst nästintill 100% kolhydratfria. Ingredienserna är enkla, finns att köpa i närmaste butik som har ett sortiment för glutenintoleranta (även de minsta har det numera). 

Och de där ynka få mikroskopiska kolhydraterna som finns i snacksen kommer från äggvitan, närmare bestämt två stycken, som tillsammans väger ca 74 gram, fördelat på 27 snacks, dvs 0.035 gram kolhydrater/snacks (100 gram äggvita innehåller 1,3 gram kolhydrater). 

Ingredienser (27 st)
13 msk vatten (1,95 dl)
3 msk linfrön, hela
1 msk Psyllium (finns att köpas i Din lokala butik, bland glutenfria produkter)
2 äggvitor
Ett små nypor med havssalt/mineralssalt 

Tips på ev smaksättning
1 tsk grillkrydda (obs att den inte innehåller glutamat eller kolhydrater!)
1 tsk vitlök
1 tsk chilipulver
1 tsk kanel
2 tsk finriven parmesan

Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Separera två äggvitor från sina gulor. Häll äggvitorna i en liten baksskål (spara gulorna till frukostomeletten). Lägg i 1 msk psyllium & 3 msk linfrön. Blanda runt ordentligt med en sked. Släng i ett par små nypor med salt & eventuell smaksättning och därefter vatten, ta 3-4 msk i taget, blanda om väl. Smeten är som klistrig, klibbig lös slime-massa när den är klar.

Klicka ut 9 teskedsstora (3x3) klickar på en bakplåt, smeta ut varje klick till en lite större än en fem-kronas rundel (se bild till höger, klicka på bilden om Du vill se den i större format). Grädda dem i ugnen ca 10-12 minuter eller tills det att de har fått färg och är i konsistensen som en maräng (när Du känner försiktigt på dem med ett lätt finger). Tar Du ut dem för tidigt pyser de ihop, kan vara bra att veta;-)

Stäng av ugnen (givetvis efter att Du har gräddat alla tre plåtarna). Vänd på snacksen med hjälp av en stekspade. Ställ in plåten i ugnen igen, med ugnsluckan på glänt, låt dem sedan få rosta tills sig i ca 25-30 minuter.

Tips! Vill Du ha dem mer saltiga, blanda ihop 2 tsk vanligt salt och ett par stänk av chilipulver i en plastpåse (makens favorit!). Lägg sedan i snacksen, i påsen när de fortsatt är varma och skaka om! Snacksen går utmärkt att använda som krispiga ostkex på ostbrickan!

Tänk även på att de här snacksen får fart på magen, så ett tre-fyra-fem om dagen av de här, kommer göra susen för magen!  Kan ju vara värt att veta om man lider av de besvären;-)

Skulle även tro att de här funkar som ett bra tillskott (för tarmarna) om man går på sk soppor, ja Ni vet Xtravaganza/Cambridge/Nutrilett/Modifast eller liknanade.