torsdag 24 februari 2011

Fredagsmys!


Fredag imorgon igen! Tiden bara rusar på, lite skönt i och för sig, för då har vi snart sommaren här;-) Imorgon står det fredagsmys på vår meny igen. Tänkte göra en repris, ja av en rätt som blev uppskattad för en månad sedan, en god härlig bit ryggbiff i en krämig sås. Så gott!

Har varit en intensiv dag här, så sängen kallar alldeles strax på mig. Men det blir med ett glatt hjärta som jag somnar ikväll, för just idag har jag fått vara med om början till något nytt. Till något härligt! Till något som jag ser fram emot väldigt mycket! Berättar mer i helgen eller i början av nästa vecka :-)

Ingredienser (4 vuxna+2 barn)
1 kg valfritt kött (jag köpte en stor bit ryggbiff)
ca 1, 5 kg champinjoner (färska)
5-6 msk smör
2 st schalottenlök
1/2 grönsakbuljong tärning
1 nypa peppar

1 st KNORR Fond "Du Chef" Beef
Ett par skvättar vitt vin
4-5 dl grädde
50-75 gr färskost (eller en eller två ägg-gulor)
salt och peppar

Bladpersilja

Gör så här: Skölj och skiva svampen. Lägg en stor klick smör i en panna och fräs svampen ca 4-5 minuter. Skala och hacka under tiden scharlottenlöken, fräs på den i en minute, tillsammans med svampen. Smula över en halv buljontärning & kör ett par varva med pepparkvarnen, låt det hela gotta sig någon minut. Ställ sedan svampblandingen åt sidan en stund.

Putsa köttet. Skär den i ca 2,5-3 cm tjocka skivor. Smält ett par rejäla klickar smör i pannan. Stek köttet ca 2-3 minuter på varje sida. Lägg dem i  en ugnsform med lock när de är klara. Häll nu direkt på med ett par skvättar vitt vin och KNORR Fond "Du Chef" Beef. Låt hastigt koka upp. Häll på grädden. Låt koka 3-4 minuter på medelhög värme. Smaka av. Salta & peppra. Låt koka upp på nytt. "Tjocka" av såsen med färskosten (eller med äggula, vispa då ner ett i taget under kraftig vispning, tills Du får önskad tjocklek). Låt småputtra under omrörning någon minut, tills det att Du ser att såsen har blivit tjockare. Smaka av igen. Krydda ev lite mer om det behövs. Häll nu ner svampröran i såsen. Låt det hela sjuda någon minut.

Salta & peppra köttet lite lätt. Lägg i köttet i såsen. Låt alles sjuda in sig en kort stund. Klipp över lite blad persilja (grovt).  Servera antingen som det är (champinjonerna blir tillbehöret) eller med ex färsk kokt sparris! Ett perfekt LCHF fredagsmys :-D

Natti!