onsdag 1 september 2010

VitkålssalladVi alla kommer säkerligen ihåg den här gamla klassikern från när vi gick i skolan, eller?! Jag tipsade om den redan häromdagen, men kom inte så mycket längre just då;-) Men nu äntligen är alla trotsiga, tjuriga barn på dagis igen och jag får en stund över för egen tid. Underbart!

Vi kommer börja med att alltid ha en vitkålssallad som bas för vardagarna i kylskåpet (med varierat innehåll). Jag slänger ihop den på söndagkvällen och så äter vi av den hela vägen fram till  torsdag. På det viset sparar vi ytterligare tid på eftermiddagrna, när orken och tiden inte alltid finns för att göra en sallad :-)

Ingredienser (12 portioner = 4 dagar hemma hos oss)
1kg vitkål
6 morötter
7 apelsiner

Gör så här: Ansa vitkål och strimla den, fint. Skala morötterna och riv dem grovt. Skala apelsinerna (spara 2) och skär dem i bitar. Blanda allt i en skål (med lock), pressa de två sista apelsinerna över. Ställ in i kylskåpet, (håller sig i kylskåpet 3-4 dagar).

Överkurs: Filea varje apelsinklyfta innan du skär dem i bitar, så sliper du det tråkiga skinnet.

GI-vänligt: Utan tvekan, ät, ät, ät :-D

Tips: För att förlänga salladens fräschet, lägg alltid upp lite av salladen i en ny skål, så slipper den förstöras av värmeväxlingarna av att åka in och ut ur kylskåpet.