fredag 24 september 2010

Guacamole


Höll ju på att glömma det godaste tillbehöret, till de goda Quesadillasen i förgående inlägg. Det var H här hemma som uppmärksammade mig på att jag även måste lägga ut receptet på "den där goda gröna rörgrejset", som vi brukar doppa Quesadillasen i, dvs Guacamolen! :-)

Ingredienser
2 st mogna avokado
1-2 gröna chili
1 salladslök
1 mogen tomat (liten)
3 msk finhackade koriander
1 lime
1-2 vitlöksklyftor
1/2 tsk salt

Gör så här:  Skölj och dela chilifrukten på mitten. Skrapa ur kärnorna med en kniv och finhacka sedan chilin. Skölj och hacka salladslöken och tomaten fint. Hacka koriandern. Skär avokadon på längden, plocka bort den stora kärnan. Gröp ur det fina avokadoköttet i en skål. Tillsätt saltet. Mosa avokadon lätt med en gaffel, den ska inte finfördelas helt, utan ha "små bitar" kvar. Blanda ner chilin, salladslöken och tomaten. Bland aom väl. Pressa vitlöken över röran. Blanda om. Skär limen i två halvor, pressa sedan de båda över röran. Rör om väl. Skeda upp i en snygg skål. Servera som tillbehör till ex Quesadillas, Ostgratinerade kycklingfajitas eller varför inte till en skål med varma Nachos:-)

Tips: Vill du ha mer "sting" på guacamolen, tillsätt en liten tsk med samba oelek.