måndag 30 augusti 2010

Storkok: Creamy Curry ChickenSenaste veckan här hemma har det lagats mat för fulla muggar. Storkok. En förberedelse inför hösten. Det nya jobbet kommer innebära många, långa dagar för mig. Tidigare har jag alltid haft god tid på mig för alla laga vardagsmaten. Med det nya jobbet försvinner den möjligheten. Så för att underlätta vår vardag i höst bestämde jag mig för att fylla frysen med färdiga middagslådor.

Vi kommer spara många härliga timmar på det, timmar som vi istället får över till barnen, samtidigt som vi slipper hamna i den där snabbmatsfällan;-)  Sen är det ekonomiskt med, jätte smart att kunna handla hem i storpack och göra större satser när man ändå håller på.  

Ingredienser  (16 portioner)
3 kg kycklingfilé
4 gula lökar, stora
5 röda paprikor
1 citroner, skalet
7 dl grädde
7 dl mjölk
10 dl creme fraiche
5 dl creme bonjour cuisine vitlök
3-5 klyftor vitlök
3-4 tsk samba oelek (ta mindre mängd om du ej gillar mat med hetta)
12-15 msk curry
3-5 tsk chilipulver
3-5 tsk koriander
4-5 tärningar grönsaksbuljong

Gör så här: Skär kycklingen i små bitar. Skala och hacka löken. Skölj och hacka paprikan, fint. Skölj och tvätta citronen noga, riv skalet fint med ett rivjärn. Stek kycklingen och låt paprikan och löken fräsa med i slutet. Pressa över vitlöken och lägg i det rivna citronskalet. Häll över grädden och mjölken. Låt koka upp. Smula över buljontärningarna och kryddorna. Låt småkoka en liten stund.

Tillsätt creme fraichen och creme bonjouren. Låt koka ett par minuter. Smaka av. Krydda ev lite mer. Låt såsen få småkoka på svag värme ca 20-25 minuter, så att den blir krämig och så att alla smakerna hinner gifta sig med varandra.

Servera med matvete/bulgur/pasta/ris.

GI-vänlig: Servera med kokta grönsaker eller med en råriven vitkålssallad.

Tips: Jag valde att frysa ner i 1,3 liters stora burkar, då räcker varje middagslåda till en middag för oss (2 vuxna + 2 barn) och två lunchlådor till dagen efter. Tänk vad pengar man sparar på att ta med sig en lunchlåda varje dag, istället för att äta ute;-)