måndag 30 augusti 2010

Storkok: Korvstroganoff


Storkoket fortsatte här hemma med en stor inspiration förra veckan. Helt plötsligt började jag omförvandla alla halvtimmar som jag sparar varje dag, till timmar och insåg att vi för all framtid kommer fortsätta med det här! Tänk att komma hem och bara behöva koka ex matvete och värma på en härlig korvstroganoff så är allt klart.

Kan inte bli mycket enklare än så, en stressig måndag eftermiddag när barnen (och vi!) är trötta, gnälliga och inte minst hungriga;-)

Ingredienser (ca 25 portioner)
3,2 kg falukorv (4 st falukorvsringar a´800 gram)
6 msk smör
3 dl hackad gul lök (lökar är olika stora, skriver därför ut i dl)
4-6 vitlöksklyftor, krossad
1 dl ketchup, utan socker
1, 5 dl chilisås
2 burkar krossade tomater
2, 7 dl vetemjöl fullkorn
2, 4 l vatten
6-8 tärningar grönsaksbuljong
1,2 l grädde
1 l creme fraiche (2 stora burkar)
5 dl creme bonjour cuisine vitlök
1 dl hackad persilja
chili
salt
peppar

Gör så här: Skär ner korven i mindre bitar/ stavar och bryn demn gyllenbrun i en stekpanna med smör. Skala och hacka löken. Tillsätt den och den pressade vitlöken, fräs tills det att löken är mjuk. Pudra på vetemjöl, tillsätt vattnet och smula över buljongtärningarna. Låt koka till en simmig konsistens. Tillsätt grädden, creme fraichen, creme bonjouren, chilisåsen och ketchupen. Krydda med chili och svartpeppar. Låt koka upp. Tillsätt de krossade tomaterna och persiljan. Låt koka upp. Smaka av. Krydda ev lite mer.

Servera med matvete/bulgur/pasta/ris och härlig sallad!

Tips: Fixa en stor härlig vitkålssallad på söndag kvällen, så har ni en sallad färdig för hela veckan!