fredag 2 juli 2010

Godaste fredagsmyset


För ett par tre veckor sedan hade vi ett fantastiskt gott fredagsmys med löjrom på toast! Tänkte göra en repris av den ikväll, när vi har bjudit över ett par vänner på ett glas bubbel för att fira vårt nya kök! Och som alltid är det enkla, det godaste! Till Löjromstoasten kommer vi att servera en flaska bubbel som heter Ayala Zéro Dosage. Skriver inte ut några mängder i receptet, så blir ni inte så låsta på vilken mängd ni ska ha. Serverar ni toasten precis som de är, dvs inte som förrätt eller på en buffé, räkna då med 2-3 toaster/person.

Ingredienser
Löjrom
Smetana (går lika bra med creme fraiche)
Rödlök
Färdigskivat rostbröd
Dill

ev. olivolja

Gör så här: Den här första delen är lite överkurs, jag gjorde det inte sist(på bilden ovan), men till ikväll har jag förberett lite mer;-) Börja med att hänga löjromen. Lägg löjrommen i en tesil, i ett glas och låt stå i kylen några timmar. Då får du den så där restaurangsnygg och den blir lätt att forma.

 Ta fram smetanan/creme fraichen. Häll den i en liten skål och rör runt ordentligt så blir den lite seg i konsistensen och blir både godare och snyggare.


Börja här, om du vill hoppa över överkursen: Precis innan servering. Ta fram så många brödskivor av rostbrödet som du behöver. Ta fram ett runt mått, antingen en pepparkaksform eller ett glas. Tryck igenom brödskivorna så att du får perfekta runda skivor. Finhacka rödlöken.

Ta fram en stekpanna och lägg i en skvätt olja. Hetta upp. Stek brödskivorna på bägge sidor. Lägg brödskivorna antingen på tallrikar eller ett snyggt fat/bricka. Klicka på av smetenan/creme fraichen. Skeda upp en större tsk av löjromen.  Strö över lite hackad rödlök. Lägg på en liten dillkvist.

Tips: Till Kronprinsessbröllopet gjorde vi små Canapeér av ovanstående, perfekta som ett välkomsttilltugg på alla mottagningar.