Just nu njuter vi dagarna igenom av den underbara hettan utomhus! Vi badar, går på Picknicks, besöker lekparker och strosar runt längs hamnen eller på stadens många härliga pittoreska gator. Vi njuter av livet helt enkelt! Tänk om det alla dagar kunde vara lika varmt :-)
Häromdagen fick vi lite spontanbesök. Och ingen fika hade vi hemma. Så jag slängde snabbt ihop en Rulltårta, som blev helt perfekt! Med facit på hand skulle jag ha gjort iallafall två;-)
Ingredienser
3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
0,5 dl mjölk
Fyllning
2-2,5 dl sylt
Gör så här: Sätt på ugnen på 250 grader (200 grader om du har varmluft), så att den är varm när du vispat ihop smeten. Vispa ägg och socker pöröst, gärna med elvisp. Sikta ner mjölet tillsammans med bakpulvret och vaniljsockret. Vispa försiktigt, tills det att allt har blandat sig. Vispa ner mjölken till en jämn smet. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper (på en bakplåt). Bred smeten jämn med en slickepott. Grädda mitt i ugnen i 5 minuter (varmluft: 8 min). Medan den gräddas i ugnen tar du fram ett bakplåtspapper till. Lägg det på köksbänken och sockra det med socker.
Stjälp direkt upp rulltårtan på det sockrade bakplåtspappret. Dra bort pappret som kakan gräddats på. (Pensla med kallt vatten på baksidan av pappret om det inte vill lossna.) Bred genast på fyllningen och rulla ihop. Rulla in rulltårtan i det sockrade pappret. Hårt. Rulla sedan en torr kökshandduk kring rulltårtan, hårt. Låt den sen vila i kylskåpet minst 30 minuter före servering!
Tips: Vill du lyxa till det lite extra, är rulltårtan en utmärkt bas för att göra lite lyxiga bakelser till kaffet. Skär upp rulltårtan i 1-1,5 cm tjocka skivor, lägg dem på ett fat. Vispa vaniljvisp riktigt tjock. Lägg på en klick. Garnera med massor av goda bär, ex jordgubbar, hallon och blåbär. Och avsluta med att pensla dom med lite gelantinblandning (2 gelantinblad som har fått svälla i 10 minuter, som blandas med ex 1 dl jordgubbssaft. Låt svälla lite innan du börjar pensla). Blir jätte gott, en perfekt ersättning för en vanlig tårta, på alla kalas!