onsdag 23 juni 2010

Små snittar


Helgen var underbar! Vilket bröllop! Var härligt att få fira det tillsammans med väninnorna! Tolv timmars direktsändning följde vi framför en storbilds-TV. Det kändes som bara en timme. Tiden gick så fort helt enkelt. Kanske berodde det på både sällskapet och/eller tilltugget?!;-)

Innan sändningarna började, fixade vi tillsammans med plockmat. Blev både det ena och det andra. På bilden ovan syns några av våra snittar, ja eller Canapeér som de egentligen heter. Super goda och framför allt enkla att göra. Vi gjorde även lite andra varianter med både dubbla och tredubbla Canapeér, jordgubbar doppade i belgisk choklad och massor av annat gott. Receptet på allt kommer publiceras succesivt här inne. 

I lördags njut vi at Champagne till våra godsaker. Äkta. Vi hann korka upp alldeles för många flaskor på 12 timmar;-) I vanliga fall hade jag rekommenderat att låta den första flaskan vara äkta, och att man till de följande använder sig av en billigare Cava, exempelvis Chapal Hill.

Canapeér passar till alla former av tillställningar. Perfekta till  fördrinken före middagen, bröllopet, jubileumet, ja till att tillställningar där det förekommer mingel i någon form eller varför inte på sommarbuffébordet?! :-)

Ingredienser
Pålägg 1
Brieost
Valnötter

Pålägg 2
Gravad lax
Citron
Dill

Pålägg 3
Getost
Vindruva (halv)

Pålägg 4
Kalix Löjrom
Gräddfil (eller Smetana om ni hittar)
Hackad rödlök

Pålägg 5
Tryffelssalami
Körsbärstomat (halv)

Pålägg 6
Seranoskinka
Roquefortost
Flagad mandel

Pålägg 7
Chevréost
Färska fikon

Pålägg 8
Färska räkor
Sikrom

Pålägg 9
Anklever
Päron

Pålägg 10
Parmaskinka
Honungsmelon

Valfritt bröd, blanda gärna både ljust och mörkt

Gör så här: Skär små fyrkanter av valfritt bröd (ska vara ca 2-3 cm), man kan även välja att stansa ut runda med en liten pepparkaksform. Hur man sen väljer att gå vidare finns det miljoner varianter på. Antingen kan man rosta de små brödfyrkanterna snabbt i pannan, eller bara använda dem som de är. Man kan välja att smöra lite färskost (ex Philadelphia) på dem eller låta bli.

Lägg upp dem på ett tallrik/fat/bricka och börja sedan dekorera med de olika "påläggs" alternativen. Tänk på att de små Canapeérna ska kunna gå att äta med fingarna, dvs lägg inte på för mycket på dem.

Tips: Gör lite roliga Canapeér till barnkalaset genom att stansa ut brödet i roliga former med hjälp av pepparkaksformar, dekorera med "pålägg" som just era barn gillar (ex prinskorv, köttbullar, vindruvor, annanas, skinka, körsbärstomater osv).