torsdag 20 oktober 2011

Små söta Crossainter
Älskar kalas. Bokstavligen. Men kan samtidigt erkänna att det var lite små skönt när fjärde och sista kalaset på ungefär lika många dagar, kunde bockas av. För det tar tid. Rolig tid. Men ofta även en tid som iallafall hemma hos oss, inte är så där direkt självskriven att den always finns. Så nu har ett par dagar fått ägnats åt att hinna ikapp allt annat, som fick stå tillbaka under dryga veckan.

Det har bakats en hel del senaste veckorna hemma, inför kalasen. Valde att ha fyra helt olika kalas, dvs med olika upplägg och teman. Under hösten kommer det att publiceras en hel del recept från dem. Men såklart inte bara, utan jag blandar in dem mellan varven helt enkelt :-)

Först ut är dessa underbara, frasig små fyllda Crossainter, som serverades på fredagens kalas. Ett kalas där barnen själva fick baka sina egna små pizzor och dekorera egna Cup Cakes. För stilla hungriga magar och hålla blodsockernivåerna (och humör) intakt, serverades de här små Crossaniterna innan pizzabakandet kom igång. Jag valde att fylla några med riven mild riven ost, några med Nutellakräm och några med jordgubbsylt. 

Ingredienser (ca 16 st)
50 gram jäst
2,5 dl vatten
8 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 ägg
150 gram smör (kylskåps kallt)

Riven ost, sylt, chokladkräm eller liknande till fyllning

1 ägg till pensling

Gör så här: Smula ned jästen i en bunke. Värm vattnet fingervarmt (37 grader) och häll det över jästen. Rör om tills det att jästen löst upp sig ordentligt. Tillsätt salt, ägg och nästan allt mjöl, arbeta ihop till en smidig deg. Kavla ut den ojästa degen till en ca 30x30 cm stor platta. Hyvla smöret i tunna skivor (med en osthyvel) och fördela jämnt över halva sidan av degplattan. Vik över den andra halvan. Kavla åter ut degen till en ca 30x30 cm platta. Mjöla lätt om det behövs och fortsätt att vika och kavla totalt ca sju-åtta gånger, lite pyssel, men det är just de här jobbet som gör så att Crossainterna blir frasiga. 

Kavla slutligen ut en platta på ca 30 x 30 cm. Skär den först i åtta rutor och dessa sedan i 16 trekanter. Om du vill fylla dem, klicka på dryga tsk av valfri fyllning, rulla sedan ihop varje trekant. Lägg dem på plåt och låt jäsa ca 40 minuter under bakduk. Sätt på ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i ca 15 minuter (mitt i ugnen). Njut!

Tips: Man behöver inte alls fylla dem. De är goda precis som de är med. Men om man vill ha gott drinktillbehör eller som en liten smakbit innan en middag, hade jag fyllt dem med någon god mögelost och serverat dem tillsammans med exemplevis god tryffelsalami!