Tänk vad fort ett år går. Känns som om det var igår vi senast firade den här härliga dagen. För härlig är just vad den är. En helt egen dag för vår älskade kanelbulle! En dag som hemma hos oss innebär, att man redan till frukost får njuta av dessa härligheter :-)
Ingredienser (20-25 stora)
5 dl
50 gram
1,5 dl
0,5 tsk
1 st ägg
15 dl
150 gram
1 st ägg till pensling
pärlsocker till garnering
Gör så här: Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke. Häll över mjölken och rör om, tills det mesta av jästen har lösts upp. Tillsätt socker, salt och 3/4 av vetemjölet (spara lite till utbakningen). Arbeta ihop. Skär det rumsvarma smöret i mindre bitar. Knåda in smöret i degen. Arbeta kraftigt till en smidig deg. Täck med bakduk och låt degen jäsa till dubbel storlek (ca 30 minuter). Vispa ihop fyllningen med elvisp.
Sätt på ugnen på 250 grader. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta samman den. Dela den i två delar. Kavla ut varje del till en platta. Bred på fyllningen och rulla ihop längs långsidan. Skär rullen i ca 3 cm breda bitar och lägg dem i bullformar. Låt bullarna jäsa övertäckta i 20–30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i 8–10 minuter. Låt bullarna svalna övertäckta med bakduk.