tisdag 7 september 2010

Bullar i massor!


Idag är orken verkligen under allt rekommenderat. Kan inte tjata nog om storkoket som jag har ägnat de senaste veckorna åt. Är så tacksamt nu när man kommer hem och är helt slutkörd av alla ny information som man matas med hela dagen. Att komma hem och bara snabbt värma på maten, är guldvärt! Kommer nog ta några veckor nu, innan man känner sig lite piggare på kvällarna igen;-)

Häromveckan, ja innan jag började det här nya jobbet, så bakade vi bullar i massor här hemma. Det utrymme som fanns kvar i fysen fylldes helt enkelt upp med bullar. Så skönt att ha hemma när det vankas fika. Vi gjorde dem i olika storlekar, former och varierade fyllningen efter receptet nedan.

Ingredienser (ca 120 st)
4 pkt jäst för söta deger (á 50 gr)
800 gr smör
2 l mjölk
8 dl vit sirap (går lika bra med vanligt socker)
6 tsk salt
6 msk vaniljsocker
6 liter vetemjöl, fullkorn

Fyllning 1
100 gr smör
6-7 msk vaniljsocker

Fyllning 2
100 gr smör
1 dl socker
3-4 tsk kanel
1-2 tsk vaniljsocker

Fyllning 3
100 gr smör
1 dl socker
3-4 tsk kanel
100 gr riven mandelsmassa

Till pensling
4-5 ägg
2-3 msk mjölk
ett par korn med salt

Gör så här: Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Smula jästen i en stor bakskål. Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt, vaniljsocker och socker. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg. Knåda degen väl för hand (eller 5-7 minuter med en assistent om du har en sådan). Lägg en bakduk över skålen.  Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader. Rör samman fyllningarna i olika skålar. Använd rumsvarmt smör. Om smöret är kallt och hårt - skiva det med osthyvel så mjuknar det snabbare. Rör samman äggblandningen till penslingen.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lite. Dela upp degen i 6-7 bitar. Börja med att kavla ut den första biten, tunt (ca0,5-1 cm tjock). Bred sedan ut fyllningen jämnt över degen, men spara en liten remsa i framkant på degen. Vispa upp ägget och pensla kanten med det. Rulla samman degen med fyllningen i, rulla mot dig och avsluta med att låta den äggstrukna kanten fästa ihop rullen.

Mät och skär degen i 30 skivor, om du vill ha stora bullar, och 45 för små bullar. Skär så fort du rullat längden - om den börjar jäsa blir det svårare att få fina skivor. Använd en vass, gärna tandad kniv. Lägg bullarna i formar, eller på bakplåtspapper. Det går också med en smord plåt (om nu bakplåtspappret skulle vara slut). Låt bullarna jäsa till dubbel storlek (cirka 30-45 minuter) under en bakduk. 

Pensla bullarna med äggblandningen och strö över pärlsocker. Grädda bullarna i nedre delen av ugnen i cirka 12 minuter. Låt svalna på något under bakduk på galler innan servering/infrysning.