torsdag 10 mars 2011

Ugnsgratinerad falukorv (LCHF)


Ni som följer Fröken Fru på Facebook , har ju lite koll på vad det är för recept som är på G här inne, så just det här receptet vet jag att Ni är några som har väntat på. Nämligen vår sagolikt goda ugnsgratinerade falukorv (givetvis LCHF) som vi åt häromdagen (med broccolimos). Var riktigt gott! Falukorv har aldrig varit en storfavorit hos mig, men kan villigt erkänna att i den här kombinationen, så kan jag göra den ofta!

Tänk på att kolla innehållet av kolhydrater i korven, innan Du köper den. Kolhydratmängderna skiljer sig avsevärt mellan de olika sorterna/märkena. Den vi köper innehåller 5 gr kolhydrater/100 gr.

Ingredienser (2 vuxna+2 barn+1 lunchlåda)
1 falukorvring
1 röd lök
1-2 tomater
5 broccolibuketter
1 dl riven ost, gärna med mycket smak
1,5 dl grädde
0,5 dl creme fraiche
100 gr färskost
1-2 tsk sambal oelek
1-2 tsk dijon
2-3 msk fryst hackad persilja eller motsvarande mängd i färsk
1-2 msk mandelflagor

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Skölj & skiva tomaterna. Skala & skiva löken. Vispa samman grädden, färskosten och creme fraichen i en skål. Blanda ner dijonen & sambal oeleken. Smaka av, tillsätt ev lite mer, så att Du får en perfekt styrka. Blanda ner lite hackad persilja. Ställ skålen åt sidan.

Ta fram falukorven, ta av "skinnet". Skär djupa snitt i falukorven, med ca 5 cm mellanrum (inte enda ner). Lägg ner den i en ugnsfast form. Fyll varje snitt med en skiva tomat & en skiva lök. Lägg restrerande av den skivade löken i formen. Häll gräddblandningen runt omkring falukorven. Strö över osten (mestadels på falukorven). Strö över lite flagnad mandel. Lägg ner lite broccolibuketter i formen (se bild till höger, klicka på bilden för att se den i större format).

Gratinera i ugnen i ca 20-25 minuter eller tills det att falukorven & osten har fått lite färg. Servera med broccolimos, blomkålspuré eller varför inte med lite gott blomkålsris! En perfekt LCHF middag så här i vardagen, som barnen garanterat kommer älska, lika mycket som Du!