fredag 3 september 2010

BlomkålspureFör ett par veckor sedan gjorde jag den här blomkålspuren för första gången. Sedan dess har vi gjort den både två och tre gånger i veckan. Antingen har den helt fått ersätta pasta/ris/matvete/bulgur eller också så har vi haft den som ett tillbehör. Vi kommer definitivt alltid att ersätta den med vanligt potatismos, för jisses så god den är! Igår kväll hade vi den senast, till Kycklingsamban. Barnens mumsade i sig av det nya "potatismoset" med en stor aptit!

För alla er som undrar om den funkar ihop med diverse dieter, så passar den här bra med de flesta och går som handen i handsken ihop med LCHF ;-D

Ingredienser (4 portioner)
1 blomkålshuvud
2 dl grädde
1/2 buljontärning
1 nypa svartpeppar

Gör så här: Ansa blomkålshuvudet och skär bort blasten. Dela buketterna i jämnstora bitar, antingen med händerna eller en kniv. Skiva själva blomkålstocken i tunna skivor. Koka upp grädden, lägg i blomkålen. Smula i 1/2 buljontärning. Låt koka i ca 10-12 minuter. Ta av kastrullen från plattan. Mixa med en stavmixer till en pure (tillsätt ev lite mer grädde för att få rätt konsistens). Smaka av med svartpeppar.

Tips: För att variera den kan man ha i ex 2 dl riven ost eller hackade valnötter, bara du själv som sätter stop för variationsmöjligheterna;-)