söndag 27 mars 2011

Lax på en sparrisbädd


Ännu en vecka är alldeles strax slut. Vi har landat här hemma igen, efter två dagar på vift lite här och där. Avslutade för en stund sedan en härlig middag. Idag blev det grillad lax & färsk sparris med en kall sås. Super gott! Vi äter helt klart fisk alldeles för sällan hemma hos oss, men ska försöka ändra på det. Nackdelen är att fisk är nästan det enda som barnen protesterar mot. De äter precis allt annat. Men inte just fisk. Riktigt trist. Fast idag gick det hyftsat bra, den kalla såsen var helt enkelt deras räddning;-)

Ingredienser (2 vuxna+ 2 barn+ 2 matlådor)
6 portionsfrysta laxfilé-bitar (går givetvis bra med  färsk lax med)
1/2 citron
4-5 msk olivolja
En nypa svartpeppar
ett par nypor havssalt

Ett par msk olivolja till stekning

Kall romsås
4 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
5-6 msk röd stenbitsrom
5-6 msk finhackad gräslök
1/2 tsk salt

3-4 buntar grön sparris

Gör så här: Ta fram laxen ur frysen i god tid. Låt den tina i kylskåpet, för att bevara kvalitén på fisken. Sätt ugnen på 125 grader. Häll ner ett 4-5 msk olivolja i en liten skål. Pressa ner en halv citron. Släng i ett par små nypor salt och en svart peppar. Rör om. Pensla laxbitarna, rikligt, med olivoljeblandningen. Låt dem stå och dra sig 10-15 minuter (gärna ett par timmar, om tiden finns).

Hetta på en stekpanna/grillpanna. Lägg i ett par msk olivolja. Stek hastigt på båda sidor. Pensla under tiden en ugnsform, men olivoljablandingen. Lägg de hastigt brynta laxbitarna i ugnsformen. Stick i en kött-termometer i en av laxbitarna. Ställ in i ugnen och låt laxen gotta till sig, tills den når en innertemperatur av 48 grader (ca 15-20 minuter).

Skala under tiden den gröna sparrisen om den verkar grov (grön sparris behöver sällan skalas). Koka upp vatten i en stor kastrull. Häll i salt (2 tsk/liter vatten), lägg även i en stor klick med smör. Låt sparrisen sjuda (INTE koka) 7-8 minuter (ta upp en sparris och skär av en liten kant, för att se om den är färdig). Medan sparrisen gottar till sig fortsätter Du med den kalla såsen.

Skölj och hacka gräslöken. Blanda creme fraichen och majonnäsen i en skål. Rör om ordentligt. Tillsätt stenbitsromen, hackade gräslöken och saltet. Blanda. Häll upp en en liten skål. Ställ in i kylskåpet, fram till servering. Servera, när laxen är klar!