lördag 12 februari 2011

Krämig blomkålssoppaIdag strålar verkligen solen utomhus! Våren är på gång med stormsteg! Härligt! Vi ska strax bege oss ut i solen och njuta. Fortsatt är det lite underkylt kallt, så vi har preparerat oss med en varm, underbart krämiga blomkålssoppan. Tyvärr hade jag glömt att ta fram bacon ur frysen, så vi garnerade soppan idag med lite rostad blomkål. Gott, gott, gott! Och ja, nu är det ett LCHF recept igen;-)

Låg igår kväll och spånade på den perfekta LCHF Alla Hjärtans Dag middagen, kom fram till två varianter. En lite mer budget och en lite dyrare. De kommer att presenteras här inne ikväll. Men först är det en lång härlig dag utomhus, som hägrar!

Ingredienser (2 vuxna+2 barn+ 2 lunchlådor)
2 st  blomkålhuvuden
1 stor gul lök
1 liten purjolök
4 msk smör
5 dl grädde
1/2 dl vatten
4 dl röd mjölk
1/2-1 buljongtärning, grönsak
1 tsk dijonsenap

Gör så här: Skala och hacka löken fint. Skölj och skiva purjolöken. Skölj och dela blomkålen i buketter (lägg undan några av bukketterna till garnering). Fräs löken mjuk i en kastrull med smör. Häll 2 dl av grädden och vattnet i kastrullen. Lägg i blomkålen, purjolöken och kryddorna. Koka upp. Låt allt sedan stå och små puttra 10-15 minuter på svag värme. Smaka av. Smula ev ytterligare en 1/2 buljongtärning i. Kör soppan slät med hjälp av en stavmixer eller blender. Tillsätt resten av grädden och mjälken. Värm upp soppna igen. Hacka under resten av blomkålsbuketterna grovt. Rosta dem i stekpannan. Häll upp soppan i soppskålar och garnera med den rostade blomkålen. Alternativt kan man knaper steka lite bacon och garnera med. Servera!

Trevlig lördag!