torsdag 10 februari 2011

Helstekt fläskkarré med färskostgratinerade tomater


Vi har precis avslutat dagens middag, helstekt fläskkarre i bit och till det hade vi idag färkostgratinerade tomater och en hemmagjord bearnaise. Riktigt gott! LCHF är verkligen god mat. Finns nog ingen kost som är så god, ja som man samtidigt mår så bra av, som man kan få gotta i sig av allt det godaste. Som bonus tappar man även i vikt;-)

Ska försöka hinna svara på alla frågor som har kommit in de senaste veckorna, ikväll (lagt till efteråt: Kommer inte hinna ikväll heller, sängen kallar helt enkelt på mig. Gör ett nytt försök imorgon) :-)

Ingredienser (2 vuxna+2 barn+2 matlådor)
ca 1-1,3 kg fläskkarré i bit
3-4 msk rapsolja
2 tsk samba oelek
1 tsk soja
3-4 msk smör

Färskostgratinerade tomater
6-8 tomater
50-75 gram färskost vitlök
parmesan

Bearnaise
300 gram smält smör
2 äggulor
1 par msk finhackad lök
1 dl vitt vin
2 msk vitvinsvinäger
1 krm dragon
1 krm persilja
salt och peppar

Gör så här: Blanda ihop rapsoljan, samba oeleken och sojan i en liten skål. Pensla fläskkarrén med blandningen. Låt köttet ligga och dra sig gärna ett par timmar i kylskåpet. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en stekpanna, bryn köttet runt om, på ganska så hög värme. Lägg köttet i en ugnsfastform. Stick i en kötttermometer.  Låt karrén gotta sig i ugnen tills det att den når en innertemperatur på ca 70 grader (tar ca 1,5 timme).

Under tiden börjar du med såsen. Om Du inte kör med en färdig variant från närmaste butik (kom ihåg att köpa en som har max 5 gram kolhydrater/100 gram). Hacka löken fint. Häll vitt vin, vinäger, lök och kryddorna i en såskastrull. Låt blandningen koka upp . Låt sjuda tills det är ungefär  ca 2 msk kvar. Sila blandningen . Låt svalna. Vispa ned äggulorna, en i taget. Vispa kraftigt, tills det att såsen har tjocknat. Ställ tillbaka kastrullen på eftervärmen, vispa sedan försiktigt ned smöret. Lite i början och sedan kan man öka på takten. Börjar såsen skära sig kan man ha i mera vätska eller vispad äggula. Låt såsen kallna, om Du föredrar kall bearnaise.

Fortsätt sedan med tomaterna. Skölj tomaterna noga. Skär dem sedan i halvor. Bred på lite färskost på varje halva (kan uteslutas). Riv över färsk parmesan. Ställ tomathalvorna i en ugnsfast form. Vänta med att gratinera dem tills det att köttet är klart.

Ta ut fläskkarrén ur ugnen. Linda in köttet i lite grillfolie, låt vila ca 10 minuter. Höj temperaturen på ugnen till 225 grader och grill-läge. Ställ in formen med tomaterna. Låt dem gratineras i ca 10 minuter eller tills det att parmesanen har fått fin färg. Lägg upp allt på ett fat och servera!