tisdag 8 februari 2011

Kyckling SambaDet här är en rätt som vi ofta gjorde, även innan vi började med LCHF. Den har dock utvecklats lite sedan sist. Vi alla gillar den här hemma! När bara vi vuxna äter den, brukar jag hotta upp styrkan ytterligare i den, med hjälp av Samba Oeleken, men så  här till vardags kör vi always med en mildare varaiant.

Idag serverar vi den med riven gurka. Så gott! Numera har barnen här hemma börjat rata bort matvete/bulgur/ris/pasta till förmån för just de tillbehör som vi äter. De tycker helt enkelt att det är godare:-)

Eftersom de ändå får i sig vad de behöver i kolhydratväg på dagis/skola, så är det helt ok för oss. Känner nämligen en viss osäkerhet just på den där punkten med kolhydrater och barn. Jag tror att de så länge som de växer, fortsatt behöver ett större kolhydratintag, än vi vuxna.

Ingredienser (2 vuxna +2 barn + 2 matlådor)
6 kycklingfilèer
6 dl creme fraiche
200 gr färskost vitlök
2-3 tsk samba oelek
1/2-1 grönsakbuljongtärning
smör till stekning

2-3 gurkor

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader.  Skölj gurkorna. Riv dem med rivjärnet, grova sidan. Lägg sedan den rivna gurkan i ett durkslag, så att den får rinna av. Skär kykclingfileérna i ganska så grova bitar. Bryn en stor klick smör i en stekpanna. Lägg i kycklingbitarna och stek väl. Vispa under tiden samman creme fraichen och färskosten. Blanda ner Samba Oeleken och smula över 1/2 buljontärning. Lägg de stekta kycklingfileérna i en ugnsform. Häll över creme fraiche blandningen. Ställ in i ugnen och låt allt gotta till sig ca 20-25 minuter. Smaka av själva "såsen" efter ca 15 minuter, behövs det mer selta, tillsätter du 1/2 buljontärning till och ev 1 tsk ytterligare med Samba Oelek. Servera tillsammans med den rivna gurkan!