söndag 13 februari 2011

Alla Hjärtans Dag middag 1 (LCHF)


Blev sent här ikväll. Var en fantastisk film, riktigt gripande. Men väldigt långt. Så jag tänker inte bli långrandig här. Men såklart tänkte jag skriva förslagen på Alla Hjärtans Dag middagen, jag vet att Ni är många som väntar på just det. Det här första förslaget får anses som det lite dyrare. Och det är dyrare. Men strax kommer även en lite mer plånboksvänligare variant (söndaf fm), så får Ni själva avgöra vilket som passar Er bäst :-)

Förrätt: Blini med löjrom
Huvudrätt: Lammytterfilé med murkelsås som serveras med färsk grön sparris
Dessert: Pannacotta med färska hallon

Ingredienser, Blini med löjrom (2 personer)
1 ägg 
0,25 dl röd mjölk
0,25 dl vispgrädde
1,5 msk mandelmjöl
0,5 msk paranötspulver (Du kan även göra Ditt eget mjöl, av andra sorters nötter, ta hjälp av din mixer/kaffekvarn)
Smör till stekning

Smetana (går bra med creme fraiche om Du inte får tag på smetana)
Löjrom (går bra med "fusk-löjrom" med)
Hackad röd lök

Gör så här: Vispa ägget luftigt i en bunke. Vispa grädden i en annan. Rör ner "äggfluffet" i grädde. Rör försiktigt ner mandelmjölet samt paranötspulvret. Hetta upp ett plattjärn (äger Du inget ta en vanlig stekpanna, men när Du häller i smeten i pannan, ta hjälp av ett runt pepparkaksmått), lägg i en stor klick smör. Stek sedan Blinisarna i smöret. Låt svalna. Hacka under tiden den röda löken fint. Lägg blinisen på en assiett, lägg på en klick med smetana och en stor sked av löjromen.  Strö över den hackade röda löken. Vill Du garnera tallriken lite extra, ta ett par, tre stora strån gräslök och lägg snyggt på tallriken.

Ingredienser, Lammytterfilé med murkelsås som serveras med färsk grön sparris(2 personer)
400 gram lammytterfilé (går givetvis att bytas ut mot fläskfilé/oxfilé)

Marinad
Viltkrydda
1dl rapsolja
1 msk rödvinsvinäger
1 stor vitlöksklyfta

Murkelsås
1 burk murklor (om Du inte hittar färska)
2 dl grädde
1 dl crème fraiche eller färskost
1-2 msk konjak
smör till stekning
salt, peppar

1 bunt färsk grön sparris
1 stor msk smör
vatten
salt

Gör så här: Blanda ihop marinaden kvällen innan. Lägg ner lammytterfilén i en påse/plastburk, häll över marinaden. Låt den stå och gotta sig i kylskåpet över natten (har Du ont om tid, så gör marinaden samma dag och låt den stå och gotta till sig, så länge tiden tillåter).

Innan middagen. Smält en stor klick med smör i en stekpanna. Stek lammfilén på medelvärme i ca 5 minuter (om Du vill ha medium). Låt den sedan "vila" i 10-15 minuter, inlindad i grillfolie, innan Du skär upp den i snygga bitar.  Skala under tiden den gröna sparrisen om den verkar grov (grön sparris behöver sällan skalas). Koka upp vatten i en stor kastrull. Häll i salt (2 tsk/liter vatten), lägg även i en stor klick med smör. Låt sparrisen sjuda (INTE koka) 7-8 minuter (ta upp en sparris och skär av en liten kant, för att se om den är färdig). Medan sparrisen gottar till sig fortsätter Du med såsen.

Fräs murklorna i rikligt med smör, i en panna. Tillsätt creme fraiche och grädde. Koka upp.  Smaksätt såsen med konjaken. Salta & krydda. Koka upp. Smaka av och tillsätt ev mer salt och peppar. Låt såsen stå och småputtra på spisen medan Du tar tag i sparrisen. Klart! Lägg upp allt snyggt på en tallik och garnera ev med lite färska örter.

Ingredienser, Pannacotta med färska hallon
2 dl vispgrädde
1 dl mascarpone
1,5 gelatinblad
1 vaniljstänger (eller 2 tsk vaniljpulver)

100 gram färska hallon (eller andra bär)

Gör så här: Häll grädden i en kastrull. Tillsätt gelatinbladen. Skrapa med en kniv ur vaniljstången, ner med det i kastrullen. Koka upp på hög värme. Sänk sedan temperaturen och låt Pannacottan småputtra (koka) på svag värme i 15 minuter. Ta av kastrullen från plattan. Rör ner mascarponen. Blanda väl. Häll upp i ex snygga glas och låt dem svalna. Ställ sedan in dem i kylskåpet i minst ett par timmar. Servera med färska hallon.
-----
Oj klockan springer verkligen iväg här. Tiden går fort när man har kul;-) Så jag får helt enkelt publicera nästa förslag imorgon förmiddag, annars lär jag sitte här vid datorn en timme till, tror inte att min man skulle uppskatta det ;-)

God natt!