söndag 23 januari 2011

LCHF-Semlor


Ikväll har kommande veckas mat lagats. Allt enligt LCHF. Egentligen är det inte så stor skillnad mot vad vi tidigare har ätit, om man då bortser från kolhydraterna som har försvunnit i massor. Anledningen till att vi har valt just LCHF som kost här hemma, är många, ja så många att jag tänkte ägna ett helt eget inlägg åt just det;-)

Innan jag får tid åt att skriva just det inlägget, tänkte jag fresta Er med semlor! LCHF-semlor! Bakade ett gäng här nu ikväll. Bara så där. Ja eller om det nu är så att vi ska fira senare i veckan, vem vet?! ;-)

Men kan lova Er att de är ett fullgott alternativ till den vanliga Semlan. Har tidigare bakat Oopsie-Semlor, men måste säga att de här är snäppet godare, (eftersom det förekommer lite ovanligare ingredienser, har jag länkat dem (blå text), klicka på texten så kommer Ni till en butik som säljer varorna).

Ingredienser (6 st, 1 semla = 3 netto kolhydrater)
Bulldeg:
2 dl (90g) mandelmjöl med extra lite kolhydrater
1 dl Hi-Maize (60g)
0,75 dl SukrinMelis
2 msk Fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 tsk mald kardemumma
1 nypa salt
2 ägg
0,5 dl vispgrädde
Mandelmassa:
1 dl (45g) mandelmjöl med extra lite kolhydrater
2,5 msk SukrinMelis
Vatten

Till garnering:
3 dl vispad grädde (gärna ekologisk)
1 msk SukrinMelis

Gör så här: Bulldeg: Vispa grädden. Blanda alla torra ingredienser i en bunke, tillsätt de knäckta äggen, vispa med elvisp så det blandas ordentligt. Rör ner vispgrädden. Klicka ut rundlar på en plåt med bakplåtspapper (tänk på att de växer både på höjden, men även i diameter i ugnen, när Du klickar ut), fördela smeten till 6 st bullar, försök att jämna till ytan med baksidan av en matsked (doppa den gärna i iskallt vatten).

Grädda 8-10 minuter i ugn på 200 grader, eller tills bullarna ser färdiga ut . Pensla bullarna direkt efter gräddningen med uppvispat ägg med en skvätt grädde, så blir ytan mjuk.

Mandelmassa: Blanda mandelmjöl och SukrinMelis, tillsätt vatten lite i taget tills Du fått en konsistens som Du själv uppskattar att ha i semlor!

Montering: Skär av locken på bullarna, bred eller klicka ut mandelmassan, spritsa eller klicka på vispgrädde, lägg på locket och pudra med SukrinMelis.

Lycka till!