tisdag 25 januari 2011

Broccoligratäng med stekt kassler


Dagens middag hemma hos oss var en enkel, men ack så god Broccoligratäng med kassler! En rätt som älskas av oss alla fyra. Tänker inte tjata om att det är LCHF längre, utan jag räknar med att Ni har fått med Er det budskapet. Det nya från och med idag är dock att det numera finns en kategori här inne som heter LCHF-vardagsmat, där kommer det varje dag (i mån av tid) under några veckor fyllas på med nya rätter.

Broccoligratäng med stekt kassler (2 vuxna+2 barn+2 matlådor)
1 kg kassler
3-4 msk smör
6 dl vispgrädde
3-4 msk färskost (typ Philadelphia, ex ICA har egna likvärdiga färskostar för halva priset)
2 grönsaksbuljong tärningar
2-3 kryddmått peppar
2-3 tsk samba oelek
2 äggulor
6-7 dl riven fet ost
750g broccoli

Gör så här: Fryst broccoli kokas enligt anvisning på paketet. Sätt ugnen på 225 grader. Skiva kasslern och stek på båda sidor. Lägg kassler skivorna i en ugnsfast, stor form med höga kanter. Låt Broccolin rinna av och lägg dem över den stekta kasslern. Fräs smöret i en kastrull. Späd under vispning med grädden. Rör ner Samba Oelek och färskosten. Smula över buljongtärningarna. Låt koka upp. Smaka av peppar. Rör ut äggulan med lite grädde, vispa ner i såsen. Låt koka upp. Ta av kastrullen från plattan. Tillsätt osten, låt den smälta ner i såsen under omrörning. Häll såsen över broccolin. Gratinera gratängen i ca 15-20 minuter eller tills det att ostsåsen har fått fin färg. Servera!

Vi ses!