måndag 6 september 2010

Storkok: Köttbullar GI & LCHF-vänligaÄr helt dödstrött efter en första dag på det nya jobbet. Är jätte kul, men det är mycket nytt som ska läras, är hårdare än man tror. Som tur är har vi våra middagslådor i frysen, idag blev det en låda med köttbullar. Till det hade vi blomkålspuré och veckans råkostsallad. En riktigt bra smakkombination!

Köttbullarna gjorde jag redan för ett par veckor sedan, men har inte haft tid att publicera receptet bara. Den här varianten var det första gången jag gjorde, riktigt goda. Passar både med LCHF och GI :-)

Ingredienser (ca 100 st, mellanstora)
3,2 kg nötfärs
4 st gul lök
8 morötter
4 ägg
4 dl creme fraiche (jag använde smaksatt den här gången, med parmesan och vitlök)
4 tsk salt
2 tsk svart peppar
2-3 tks chilipulver
4 krm ingefära, malen
4 krm kryddpeppar, malen

Smör till stekning

Gör så här: Skala och hacka löken. Skala och riv morötterna, fint. Fräs löken i en stekpanna med smör. Lägg nötfärsen i en stor skål. Bland ner den frästa löken. Rör ner ägg, cereme fraiche, salt och kryddorna. Jobba köttfärssmeten väl (jag brukar "knåda" den med händerna, tills det att den blir jämn och fin).

Rulla lagom stora köttbullar med vattensköljda händer (blir en hel del att rulla, så börja steka dem samtidigt som du rullar). Stek köttbullarna i omgångar i smör tills de får en jämn, fin och brun färg.

Latmansvarianten: Lägg de rullade köttbullarna på en smord plåt. Sätt in i ugnen på 200 grader ca 15-20 minuter .De får dock inte samma jämna bruna, fina färg, fast å andra sidan slipper du steka köttbullar i timmar;-)

Tips: Är lika gott att byta ut morötterna mot fin, fin, finfördelad broccoli i smeten. Ett smart sätt att få i barnen lite mer grönsaker, alla sätt är bra utam de dåliga;-)

Kom ihåg att frysa in så många köttbullar i varje låda, så att det även räcker till era lunchlådor;-)