söndag 26 september 2010

Vill du ha en himmelsk njutning?!Helgen kom och gick. Däremellan hann vi bli friska, storhandla, fylla frysen med 30 nya middagslådor, lördagsmysa med en underbar räkpaj och få en himmelsk njutning. Om du inte vill veta något om den där himmelska njutning, sluta läs nu;-)

För jisses amelia vilket recept jag sprang på häromdagen! Jag har sällan njutit så till en grad av något så chokladigt, som av de här helt gudomliga Oreobollarna! Lovar, du åker hela vägen upp till himlen och fortsätter sedan utan avbrott till paradiset. Du ser stjärnor. Fyrverkierier. Allt. På en och samma gång. Njutning kan jämnställas med något annat trevligt, som man som en småbarnsmamma med en ny karriärbana allt för sällan hinner njuta av;-)

De här kommer för alla framtid ersätta våra annars så uttjatade chokladbollar och fluffiga chokladbollar. Receptet nedan kommer för all framtid vara heligt. Och vet ni vad det bästa är med det hela, de är hur super enkla som helst att göra!

Ingredienser (18-20 st)
24 st Oreos (2 paket/rör)
2-3 msk med färskost naturell (typ philadelphia)
100 gr mörk choklad av hög kvalité

Gör så här: Lägg ner 24 st Oreo´s i assistenten. Kör på full effekt knappt 1 minut. Kexen ska vara helt finfördelade, dvs inga bitar ska finnas kvar. Klicka i 2 stora msk med färskost. Kör 15-20 sekunder med maskinen. Känn på smeten, den ska inte vara för fast och inte för lös (man ska kunna rulla bollar av den, men inga hårda, utan mjuka). Tillsätt ev en msk färskost till och kör ett par sekunder igen. Rulla sedan direkt små söta bollar av smeten. Lägg på en tallrik. Plasta sedan in tallriken med lite plastfolie och ställ in i kylskåpet 2-3 timmar, så att de får kallna ordentligt.

Bryt chokladen i bitar och smält dem sedan i ett vattenbad (en liten kastrull som står i en större kastrull, halvfylld med kokande vatten). Rör om. Ta fram en silikon pensel. Ta ut oreobollarna ur kylskåpet, ta bort plasten. Pensla sedan bollarna med den mörka chokladen 2-3 lager (går givetvis även att ex doppa dem med hjälp av tandpetare, man får dock ett finare mönster på dem av penseln). Ställ dem sedan kallt en stund igen, så att chokladen stelnar. Sen är det bara att njuta!

Förvara dem kallt i en burk med lock. Går även att frysa.

Tips: Jag blev ju lite alldeles för överkär i de här i helgen, så jag har givetvis provat med andra kakor. Och det funkar utmärkt! Så vi har nu i kylskåpet även Ballerina kladdkakebollar, Ballerina lakritsbollar och pepparkaksbollar. Vi provade även rulla bollarna i cocos, strössel och hackad mandel med ett bra resultat (dock är de inte fina dagen efter, då cocosen/strösslet/mandeln blev färgade av själva bollarna). I nästa vända kommer jag pensla några med vit choklad :-)

Jag kommer inte till jul göra gud vet vilka praliner/fudge/julgodis, utan det här kommer vara vår ersättning! Tusen gånger så goda, tusen gånger så enkla att göra och tusen gånger med mer variationsmöjligheter på smakerna, utan att receptet behöver krånglas till.