tisdag 17 augusti 2010

Pasta med en krämig tonfiskssås



Vardagen har kickat igång igen. Vi har åter börjat hitta vägen tillbaka till vårt härliga kök och inte minst spisen (efter månader av olika pastasallader, picknick´s och restaurangbesök), fortsatt motvilligt. För solen strålar som aldrig förr och man vill inget annat än att bara fortsatt njuta av sommaren lite, lite till :-)

Igår blev det enkel mat här hemma. Vanlig fullkornspasta med en krämig tonfisksås. Gott och klart på under 20 minuter. Till det hade jag dagen innan bakat lite nanbröd, bara älskar att doppa brödet i goda såser! Jag har fått lite önskemål om att tipsa om mat som innehåller färre kolhydrater, så efter varje middagsrecept kommer jag börja tipsa om hur ni gör rätten lite mer GI-vänlig.

Ingredienser (4 portioner + 2 mindre matlådor)
2 burkar tonfisk i vatten (a´185 gr)
1 liten purjolök
2 dl grädde
2 dl creme fraiche (om du hittar smaksatt, prova gärna med saffran smak)
1-2 msk dijonsenap
1-2 vitlöksklyftor
1-2 nypor chilipulver
1 buljontärning (grönsak)
smör & rapsolja

1/2 röd paprika
1/2 gul paprika
2 inlagda gurkor

Valfri pasta

Gör så här: Koka pastan efter anvisningarna på paketet.  Skölj och hacka paprikan och den inlagda grukan. Strimla och fräs purjolöken i smör-& rapsolja i en traktörpanna (går lika bra med en vanlig kastrull eller stekpanna). Pressa vitlök över purjolöken. Rör om. Tillsätt chilipulvret. Häll av vattnet från tonfisken och rör ner den i lökblandningen. Låt den fräsa med någon minut.  Häll över grädden. Smula över buljongtärningen. Rör om. Låt småputtra någon minut. Tillsätt creme fraichen. Rör om. Låt koka upp. Smaka av. Tillsätt ev lite mer chilipulver och vitlök om det behövs. Servera med pastan och strö tillslut över paprikan och den hackade gurkan.

GI-vänligt: Byt ut pastan mot kokt broccoli och strunta i den inlagda gurkan. Dijonsenapen ökar förbränningen i kroppen, så lägg gärna i en extra msk av den ;-)

Tips: Vi lägger alltid upp maten på ett stort fat som vi ställer fram. Blir alltid så mycket trevligare att äta när maten är snyggt upplagt! Ett lus är att barnens aptit ökar av det ;-)