torsdag 15 juli 2010

Svalkande Gurk-GazpachoVilken hetta vi har just nu. Ja som vi har haft i flera veckor utan minsta avbrott! Underbart! Båda barnen kan liknas vid bruna pepparkakor, efter dagar som varit fyllda av bad, antingen vid poolen eller i havet! Vi njuter av våra dagar helt enkelt! Ibland måste man nypa sig i armen och inse att man faktiskt bor så här bra, ett av de bästa livsvalen som vi har gjort :-)

I matväg så har vi övergett våra Pastasallader, tillfälligt. Istället äter vi just nu goda svalkande soppor, Gazpacho´s. Vi varierar innehållet från gång till gång. Det enda givna är att vi serverar dom iskalla, med massor och åter massor av is! Svalkande och inte minst goda!

Ingredienser
2 stora gurkor
1 hackad röd lök
3 dl vatten
1-1 1/2 tärningar grönsaksbuljong
3 dl Creme fraiche
1 dl Creme Bonjour Cuisine Vitlök & örter
0,5 tsk salt
1-2 klyftor pressad vitlök
3 krm vitpeppar
2-3 msk citronsaft
1-2 krm chilipulver

Hackad rödlök
isbitar

Gör så här: Skala gurkorna med en potatisskalare. Skiva en och en halv gurka och lägg i en kastrull. Skala och hacka rödlök och tillsätt till gurkan. Fräs gurk-lök mixen i några minuter under omrörning. Tillsätt mjölet och rör om. Tillsätt vattnet, buljongtärningarna samt kryddorna. Rör om gurksoppan och låt stå och småkoka i en halvtimme. Smaka av, krydda ev lite till.  Tillsätt grädde, creme fraiche och creme bonjour cuisine och citronsaften. Smaka av igen. Mixa soppan med en stavmixer,  så att den blir lite fluffig Häll upp soppan i en kanna. Fyll på med isbitar. Ställ kall fram till servering.  Servera soppan i små glas, lägg lite hackad rödlök på toppen som garnering!


Tips: Vill du servera gurksoppan som fin förrätt kan du lägga en hög med några handpillade räkor, tärnat äpple, hackad dill och toppa gurksoppan med en klick rom och creme fraiche. På bilden ovan har jag gjort en "salt-kant" på glasen. Gör du enkelt genom att doppa glasets ovansida först i lite citronsaft och därefter i havssalt. Soppan är även utmärkt att med sig på Picknick´s, bara häll upp den i en termos och fyll på med isbitar! Har man en liten bjudning fungerar den som lite mingeltilltugg och eller på en buffé!