torsdag 22 juli 2010

Ostglasstårta


En av mina absoluta favorit desserter nu sommartid är ostglasstårta. Finns inget som är så gott, lagom sött och som samtidigt ger mig svalka. Det här är receptet fick jag en gång i tiden av en arbetskompis, som sedan dess har modifierats om i tusen olika varianter. Älskas alltid av alla!

Sist dekorerade jag den med jordgubbar, så det blev en smarrig jordgubbstårta av den!

Ingredienser
3 dl grädde
2 msk vaniljsocker
3 ägg-gulor
1 1/2 dl socker
250 gr philadelphiaost
3 äggvitor
12-13 digestivekex
2-3 msk flytande margarin

500 gr jordgubbar

Gör så här: Ta fram tre vispskålar. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg 12-13 digestivekex i en fryspåse. Slå den mot bordskanten tills dess att kexen har smulat sönder sig (funkar lika bra att köra dem i en mixer). Häll 2-3 msk flytande margarin i påsen. Rör ihop. Ta därefter fram en spingform, tryck ut digestivekexen till en platt botten. Grädda 10 minuter i ugnen. Låt svalna.

Häll grädden och vaniljsockret i en skål (skål 1), vispa med en elvisp till dess att grädden har tjocknat. Knäck de tre äggen, separera ägg-gulan från äggvitan (ägg-gulan i skål 2 och äggvitan i skål 3). Tillsätt socker och philadelphiaost i skål 2, vispa kraftigt, tills att du har en jämn smet. Vispa därefter de tre äggvitorna i skål 3 hårt (precis som du gör med en maräng) med en elvisp. Du är klar med skål 3 när du kan vända upp och ner på vispskålen, utan att äggvitan rör på sig.

Rör försiktigt ner skål 1 (grädden) i skål 2 (philadelphiaost-röran), därefter rör du jätte försiktigt ner skål 3 (äggvitan) i skål 2. Jätte viktigt att du inte blandar för hårt, så att all luft ur smeten försvinner. Häll blandningen i springformen. Täck ordentligt med plastfolie och ställ in i frysen minst 6-8 timmar. Med fördel görs ostglasstårtan dagen innan och tas fram ca 1 timme innan servering. Garnera med valfria bär, vi valde den här gången halverade jordgubbar.

Tips: Den här tårtan är funkar utmärkt på alla buffébord. Variera tårtans smaksättning efter årstid, till jul brukar vi ex göra själva tårtbotten av pepparkakor och tillsätta 1 påse saffran i skål 1. Vill man göra snygga desserter av dem, gör dem i en muffinsplåt och servera med en sås gjord på ex mixade jordgubbar. Ostglasstårtan funkar utmärkt på barnkalas, tillsätts ex en påse NON-stop i skål 1 och garnera med gelehallon. Variationerna på den här ostglasstårtan är oändliga!