En av mina absoluta favorit desserter nu sommartid är ostglasstårta. Finns inget som är så gott, lagom sött och som samtidigt ger mig svalka. Det här är receptet fick jag en gång i tiden av en arbetskompis, som sedan dess har modifierats om i tusen olika varianter. Älskas alltid av alla!
Sist dekorerade jag den med jordgubbar, så det blev en smarrig jordgubbstårta av den!
Ingredienser
3 dl grädde
2 msk vaniljsocker
3 ägg-gulor
1 1/2 dl socker
250 gr philadelphiaost
3 äggvitor
12-13 digestivekex
2-3 msk flytande margarin
500 gr jordgubbar
Gör så här: Ta fram tre vispskålar. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg 12-13 digestivekex i en fryspåse. Slå den mot bordskanten tills dess att kexen har smulat sönder sig (funkar lika bra att köra dem i en mixer). Häll 2-3 msk flytande margarin i påsen. Rör ihop. Ta därefter fram en spingform, tryck ut digestivekexen till en platt botten. Grädda 10 minuter i ugnen. Låt svalna.
Häll grädden och vaniljsockret i en skål (skål 1), vispa med en elvisp till dess att grädden har tjocknat. Knäck de tre äggen, separera ägg-gulan från äggvitan (ägg-gulan i skål 2 och äggvitan i skål 3). Tillsätt socker och philadelphiaost i skål 2, vispa kraftigt, tills att du har en jämn smet. Vispa därefter de tre äggvitorna i skål 3 hårt (precis som du gör med en maräng) med en elvisp. Du är klar med skål 3 när du kan vända upp och ner på vispskålen, utan att äggvitan rör på sig.
Rör försiktigt ner skål 1 (grädden) i skål 2 (philadelphiaost-röran), därefter rör du jätte försiktigt ner skål 3 (äggvitan) i skål 2. Jätte viktigt att du inte blandar för hårt, så att all luft ur smeten försvinner. Häll blandningen i springformen. Täck ordentligt med plastfolie och ställ in i frysen minst 6-8 timmar. Med fördel görs ostglasstårtan dagen innan och tas fram ca 1 timme innan servering. Garnera med valfria bär, vi valde den här gången halverade jordgubbar.
Tips: Den här tårtan är funkar utmärkt på alla buffébord. Variera tårtans smaksättning efter årstid, till jul brukar vi ex göra själva tårtbotten av pepparkakor och tillsätta 1 påse saffran i skål 1. Vill man göra snygga desserter av dem, gör dem i en muffinsplåt och servera med en sås gjord på ex mixade jordgubbar. Ostglasstårtan funkar utmärkt på barnkalas, tillsätts ex en påse NON-stop i skål 1 och garnera med gelehallon. Variationerna på den här ostglasstårtan är oändliga!