söndag 30 oktober 2011

Ljuvlig lax på en bädd av ärtpuré!


Blev en helt bak-och-fram helg för oss. Tiden för storhandling infann sig aldrig under förra veckan, så jag bokade in min man för det omöjliga, till fredags eftermiddagen. En vansinnes dejt (läs: handling), då man får trängas med miljoner andra. En eftermiddag då butiken är full av lagom grininga barn efter en vecka på dagis. Lagom grining, trött föräldrar. Och alla dessa pensionärer som tycker att det är trevligt att genomföra sina PRO-möten precis framför delikatessen. Charken. Mejeriet. Och givetvis så även i kassakön. Vansinne. Hatar det. Älskar ICA, men inte på fredagar;-)

Så när vi kom till parkeringen och såg alla bilarna, så vände vi. Gjorde en snabb u-sväng och körde mot IKEA istället. Ett nästan folktomt sådant och njöt av en delikat fredagsmiddag beståendes av köttbullar, potatis, brunsås och lingon! Bättre fredagsmys finns inte i lilla J´s värld, som tur är;-)

Men idag däremot fick vi handlat. Så ikväll njöt vi av vårt planerade fredagsmys, på en söndag. Funkade riktigt bra det med. Blev en härlig Laxbit liggandes på en bädd av Ärtpuré! Super gott! Till desser njöt vi av den HÄR goda desserten, är ju trots allt Halloween imorgon! ;-)

Ingredienser (4 portioner)
4 x 180g laxfilé, benfri
2 msk olivolja
Havssalt & peppar

Ärtpuré
400g gröna ärtor
1 msk hackad persilja
3-4 msk hackad mynta
1 msk olivolja
2 msk citronsaft
2 avokado
Havssalt & peppar

Salsa verde
1 knippe med färsk koriander
1 knippe med bladpersilja
1 avokado
1-2 vitlöksklyftor
1 liten röd chilifrukt
1 lime
0,3 dl olivolja
4 msk vitvinsvinäger
4 msk vatten
Salt & peppar

Gör så här:  Sätt ugnen på 175 grader. Skölj koriandern och bladpersiljan till salsa verden, lägg ner i en mixer. Gröp ur avokadon, lägg ner i mixern. Skölj och kärna ur chilifrukten, lägg ner i mixern. Tillsätt resten av ingredienserna och kör till en slät sås, dvs en fin salsa. Låt den gotta till sig i kylskåpet tills det att laxen & ärtpurén är klar.

Smörj en ugnsfast form med olivolja och lägg ner laxbitarna. Salta & peppra och ställ in i ugnen ca 15-20 minuter.

Koka under tiden ärtorna i ca 3 min. Hacka persilja och myntan. Gröp ur avokadon, ner i en mixer. Kör lite snabbt, så att avokadon blir fingrovt hackad. Kör sedan ärtorna likadant. Blanda samman alla ingredienserna till ärtpuren i en teflonkastrull. Låt de purén få ett snabbt uppkok. Smaka av. Salta & peppra efter behag. Tag av kastrullen från plattan, men håll den varm till servering (sätt ett lock på grytan). 

Ta ut laxen och servera tillsammans med ärtpurén och ringa över lite av den goda salsa verden!