onsdag 26 oktober 2011

Krispiga minivårrullar
Är mycket Halloweeninspirerande inlägg nu. Så jag tänkte bryta av med ett helt vanligt receptinlägg, för att bringa lite ordning här inne igen, mellan allt busande;-)

För ett par-tre veckor sedan blev det lite i sista minuten bestämt att vi skulle ut och äta med några vänner. Lite spontant så där. Var skönt. Vi började kvällen hemma hos oss, med lite förmingel. Drinkar och tilltugg. Bjöd den här gången på hemmagjorda vårrullar fyllda med ris och kyckling! Blev riktigt uppskattade.

Var första gången jag gjorde vårrullar själv, men kunde enkelt konstatera att det kommer bli fler. För dels var de super goda, samtidigt som de var väldigt enkla att göra. Vårrulleplattorna kan man hitta i kyl/frysdiskarna på de flesta större affärer som ex ICA Maxi eller på asiatiska livsmedelsbutiker. Går lika bra att ersätta med filodeg, om Du inte hittar vårrulleplattor.

Ingredienser (35-45 st beroende på hur stora Du gör dem)
4 dl kokt ris
1 gul lök
1 röd chilifrukt
3 msk soja
Grillad kyckling
1 pkt vårrulleplattor/filodeg
50 gram smält smör
Salt & peppar
6 dl rapsolja (eller annan olja att fritera i)

Gör så här: Börja med att tina upp vårrulleplattorna om de är frysta (finns att köpas både i frys & kyldisken). Koka riset efter anvisningarna på paketet. Låt det kallna helt. Hacka löken. Dela chilifrukten och skrapa ur kärnorna med en kniv. Strimla fint. Ta bort köttet från den grillade kycklingen (låt skinnet följa med). Hacka/strimla kycklingköttet fint, lägg ner i en skål (använd bara ca 4 dl av kycklingen). Blanda ner sojan, löken och chilin. Rör om. Tillsätt det kokta riset.  Blanda väl. Smaka av. Salta & peppra efter behov.

Smält smöret i en kastrull. Sätt ungen på 225 grader. Dela vårrulleplattorna (eller skär ut fyrkanter ur filodegen). Använd ett matsked för att lägga på fyllningen,  längst ner i mitten på arket. Rulla ett varv, tills det all fyllning är täckt, vik sedan in kanterna på båda sidorna (ca 0,5 cm) och rulla fram tills att det bara är ca 1cm kvar av arket. Pensla då med smör och rulla klart. Platta till kanterna lite så att de ligger tätt på vårrullen och inte går upp när man friterar. Lägg vårrullarna på en bricka i väntan på fritering (täck över med plastfolie så att de inte torkar).

Börja förbereda friteringen. Kom ihåg att alltid ha ett lock nära till hands, ifall att oljan blir överhettad! Kväv alltid elden med locket, häll aldrig på vatten! Värm upp rapsolja i en kastrull, lägg i 3-6 vårrullar åt gången beroende på storleken på kastrullen ( använder Du en fritös, arbetar Du efter instruktionerna anvisade för den). Fritering kan ta 2-3 minuter (vänd på dem med en hålslev i stål). Lägg upp på papper och låt rinna av. Servera ljumna med små skålar med exempelvis soja och sweet chili.

Tips: Perfekt att ha inte bara som drinktilltugg, utan även låta ingå i en stor buffé, kanske rent av till helgens Halloweenfest?! ;-)  Kan göras iordning redan dagen innan och bara snabbt värmas upp innan servering!