onsdag 28 september 2011

Focaccia


Är inne i en italiensk sväng när det gäller mat, just nu. Det italienska köket har en hel del godsaker att bjuda på, älskar att frossa med massa goda ostar (parmesan, mozzarella och gorgonzola) tillsammans med mortadella, salami, San Daniele-skinka och såklart några skivor parmaskinka. Att sen toppa det hela med saftiga, skivade romantica tomater som man ringlat en riktigt god olivolja, över brukar vara som en riktig smakhöjare. Och såklart LCHF-vänligt. Det gillar vi.

Något som däremot inte är lika LCHF-vänligt är det ljuvliga Focacciabrödet som jag brukar baka till.  Men även fast vi fortsatt äter det mesta här hemma enligt LCHF, ja eller snarare vår egen variant av LCHF, så unnar vi oss ibland lite förbjudna saker med. Vi undviker dock fortsatt i stösta mån tillbehör i form av potatis, pasta, ris, matvete, bulgur etc och halvfabrikat/fabricerade produkter. Men däremot har vi minskat ner på fettmängderna i maten markant, vi började nämligen på barnen märka en viktökning som inte var bra. Så idag kör vi vår egna lilla medelväg, dvs hittat en bra balansgång som fungerar för oss.

Recept (en långpanna)
50 gram jäst
6 dl mjölk (lättmjölk)
1,5 tsk salt
0,5 dl olivolja
4 dl durumvetemjöl
1 liter vetemjöl

Olivolja
Flinsalt

Gör så här: Värm mjölken till fingervarm (37 grader). Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt den fingervarma mjölken och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt saltet och olivoljan. Rör om. Arbeta ner mjölet. Arbeta ihop degen väl. Jäs degen i 40 minuter.

Pensla under tiden långpannan med rikligt av olivolja. Arbeta degen i bunken (baka gärna med en assistent) och häll den sedan direkt ner över långpannan. Tryck ut den jämt med fingrarna (ska täcka hela långpannan). Låt den jäsa igen, den här gången i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

Pensla Focaccian riktligt med olivolja och strö över flingsalt. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter (eller tills det att den har fått fin färg). Njut!

Tips: Tryck ner oliver, soltorkade tomater, fetaost här och där, så får du ett härligt matigt bröd!