söndag 3 april 2011

Pizza (LCHF)


Har haft en riktigt trevlig helg. Började med en After Work i fredags, med riktigt trevliga kollegor. Är alltid kul att få chansen att lära känna sina kollegor, även utanför kontorets väggar:-)

Lördagen & söndagen har ägnats åt familjen. Vi har tagit långa promenader ute i den strålande solen. Riktigt skönt! Igår behövdes det bara en fleecetröja, så härligt varmt var det. Älskar att värmen är här nu. Hoppas att den stannar länge, länge. Igår kväll kikade vi på ett gäng filmer och mumsade i oss av en hemmagjord pizza. LCHF såklart. Har provat en mängd varianter på pizzabottnar, men först nu hittat ett recept som funkar. Som vare sig är så där sunkig eller äggig. Utan som är nästintill lika god som en vanlig pizzabotten (innehåller ca 2,5-3 gram kolhydrater per portion).

Pizzabotten (2 bottnar)
2-2,5 dl fibrexmjöl
1,5 dl mandelmjöl
0,5-1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
100 gram smör
1 dl filmjölk
1,5 dl vatten
1 ägg
en nypa salt

Gör så här: Blanda ut fiberhusken med vattnet. Låt svälla 10-15 minuter. Skär under tiden smöret i fina små bitar. Blanda fibrexmjölet (ta bara 2 dl nu), mandelmjölet, bakpulvret ochsaltet  i en bunke. Häll i vattnet och filmjölken. Blanda väl. Krama ner smöret. Häll ner fibrexblandningen och knäck ner ett ägg. Knåda väl, till en jämn och fin deg. Tillsätt lite mer fibrexmjöl, tills det att degen längre inte är så kladdig, utan mer smidig. Låt degen vila i ca 10 minuter. Dela degen i två delar. Rulla ihop till en boll och arbeta med handflatan ut till en jämn och fin botten.

Fyll sedan pizzan, med det som Du brukar. Grädda inne i ugnen på 200 grader, tills det att pizzan har fått en fin färg. 

Tips! Har ännu inte själv provat, men jag misstänker att man kan göra riktigt gott LCHF bröd på receptet. Krydda med lite goda brödkryddor eller tillsätt ex lite linfrön :-)

------
Imorgon börjar vardagen igen. Ska bli kul med ännu en vecka på kontoret.  Har förstått på några kommentarer, att några av Er har reagerat på att inläggen inte längre kommer lika frekvent. Och nog är det så. Men det här med bloggandet är inget konstant för mig. Utan ibland har jag mer tid och lust, ibland mindre. Och just nu är jag helt klart inne i perioden mindre. Inget som jag stressar över.

Utan det är nog ett sundhetstecken, att man faktiskt kan prioriterar andra saker, före bloggandet. Har sagt det förr, säger det igen, bloggen för mig, uppdateras när jag själv känner för det. Blir så lätt tråkiga, konstlade inlägg annars. Och hur kul är det att läsa inlägg som inte är äkta, ja Ni vet som inte är skrivna med glädje, utan för att bloggaren/bloggerska måste?!  :-)

Men jag kommer garanterat komma in i en intensivare period igen, när den här härliga spirande värmen åter är borta. Men fram tills dess, får Ni nöja Er med att bloggen uppdateras mindre ofta. Om Ni vill vara säkra på att inte missa ett inlägg, kan Ni antingen gilla Fröken Fru på Facebook, eller följa bloggen med hjälp av bloglovin eller prenumenrera på RSS.

Önskar Er alla en trevlig vecka!